Skip to main content

Sommar i Lappland

Bussresa med upptäckter varje dag! Det gäller naturen, besöksmål, trevliga matställen och hotell. Vi får uppleva det exotiska i att augustinätterna fortfarande är fyllda med ljus och att insekterna är färre och kanske även att naturen ändrar färg. Det är en resa som bjuder på många kända och typiska besöksställen som du sedan tar med hem som reseminne. För att nämna något om upplevelserna, vi besöker Sameby, Hundspann, Icehotel och Kukkolaforsen. Under hemresan kommer vi till Haparanda, Burträsk, Sundsvall, Höga kusten och mer därtill.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 Hemorten - Järvsö

  Tidig morgon åker vi från hemorten, stannar för kaffe och fortsätter till Lindesberg för lunch. Under eftermiddagen passerar vi Dalarna och tar en paus i trakten av Falun. Vi fortsätter resan mot Hälsingland och Ljusdal. Väl framme i Järvsö checkar vi in på trevliga Hotel Järvsöbaden. Turistnäringen i Järvsö sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1860-talet fick man här gästgiveritillstånd. Alla kvällar under resan äter vi gemensam middag på våra hotell. 66 mil.

 • DAG 2 Järvsö - Arvidsjaur

  Resan fortsätter till Östersund, Jämtlands enda stad! Här stannar vi för en lunchpaus innan resan fortsätter i Jämtlands landskap. Under eftermiddagen passerar vi Vilhelmina och södra Lappland. Kvällstid kommer vi till Arvidsjaur, mitt i Lappland och bara 10 mil från Polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia. 64 mil.

 • DAG 3 Arvidsjaur - Jokkmokk - Kiruna

  Efter frukost fortsätter vi norröver. I Jokkmokk och på Jokkmokks Tenn gör vi ett besök som alltid är trevligt. Vi får se deras produktion och höra historien om deras tenn- och silverarbeten. Man har man arbetat vidare med den samiska tenntraditionen och tagit vara på de klassiska formerna och på sättet att utsmycka. Ett uppskattat inslag där personalen på ett lättsamt sätt tar emot oss. Egen tid i Jokkmokk innan vi åker vidare norrut. Om tillfälle ges tar vi svängen förbi Porjus kraftstation, en enastående byggnad. När den byggdes 1915 fick den stor uppmärksamhet på grund av sitt läge och för sin, på den tiden, avancerade byggteknik. Vi fortsätter till Kiruna där vi bor på Scandic Kiruna, mitt i stan. Med inspiration från Kebnekaise och Lapporten syns det nya hotellet på långt håll. 22 mil.

 • DAG 4 Kiruna – Ishotellet – Nutti Sami Sida

  Vi har en upplevelsedag framför oss! Vi tar plats i bussen och åker mot Jukkasjärvi och Icehotel. Där går vi en guidad rundvandring och får höra hur skillnaden är på vintern när hela ishotellet är av is. Efteråt fortsätter vi till Nutti Sami Sida som är beläget intill Jukkasjärvi kyrka. Där blir vi mottagna och får ta del av den samiska kulturen samt blir serverade lunch som består av suovas till huvudrätt. Tillbaka till Kiruna och vårt hotell under eftermiddagen. 5 mil.

 • DAG 5 Kiruna - Kiruna Sleddog Tours

  Idag har vi ett äventyr som väntar och det är Hundspann. Vi blir hämtade vid hotellet och åker ut till hundkenneln Kiruna Sleddog Tours. Vi bekantar oss med hundar och valpar och får en inblick i hur träning av slädhundar går till. Vi får också följa med ut på en tur för att se hundarnas vilja att dra. Det blir kaffe med hembakat över öppen eld ute i fin naturmiljö. Övrig tid på dagen är på egen hand. Gemensam middag på hotellet.2 mil.

 • DAG 6 Kiruna - Kukkolaforsen - Haparanda

  Nu går inte resan längre norrut utan vi vänder och tar sikte på Kukkolaforsen. På vägen dit stannar vi för kaffepaus i Jockfall och för att titta på forsen. Det sägs att det är en av Europas bästa laxfiskeplatser. Vi fortsätter och kommer in i Tornedalen och snart är vi framme vid Kukkolaforsen Turist & Konferens AB, i den Tornedalska världen. Det är familjen Spolander som har den fina anläggningen här intill den brusande forsen. Här njuter man av den goda maten och den sagolika naturen. Efteråt är det sedan inte långt till Haparanda där vi ska övernatta. Vi kommer dit tidig kväll och tar in på fina Haparanda Stadshotell och till kvällen serveras det gemensam middag på hotellet.36 mil.

 • DAG 7 Haparanda - Burträsk - Örnsköldsvik

  Vi kör förbi Luleå och Piteå och kommer snart till porten till Norrbotten, nämligen Jävre. Turiststationen byggdes här 1966, arkitekt var Gunnar Lehtipalo men den kom i glömska när man bytte sida att köra på. Idag är den åter igång och värt sitt besök. Vår lunch idag blir i Burträsk och det blir en rätt med Västerbottenost. Osten får bara tillverkas av norrländsk komjölk, vid mejeriet i Burträsk. Här får vi också en rundvandring och provsmakning av ost. Efteråt fortsätter vi resan mot Örnsköldsvik och tar en paus för kaffe på Levar Hotel i Nordmaling. Vårt boende för natten är Scandic Örnsköldsvik. Efter incheckning samlas vi för middag på hotellet.50 mil.

 • DAG 8 Örnsköldsvik - Höga Kusten - Gävle

  Vi börjar dagen med en kort tur till Docksta, i världsarvet Höga Kusten. Vi ska besöka Docksta Skofabrik som har producerat skor i 100 år. Slippers, träskor, näbbstövlar med mera och nu också produkter inom inredning och accessoarer. Allt görs fortfarande för hand, precis som 1923.
  Höga Kusten bron är nästa mål och där stannar vi också för en kaffepaus. Vi fortsätter till Sundsvall för lunch. Efter den stora Sundsvallsbranden 1888 uppfördes byggnader med stenarkitektur och fick namnet Stenstaden. Det var resursstarka byggherrar och välrenommerade arkitekter som byggde upp staden igen efter branden. Vår lunch är förvarnad på kända Elit Hotel Knaust. Hotellet med internationell skönhet, Hotel Knausts pampiga trappa som breder ut sig som en solfjäder. Hotellet har varit en plats för legendariska fester och kungliga besök mer än ett sekel. Efter Sundsvallsbesöket fortsätter vi mot Gävle. Här tar vi in på Clarion Hotel Winn och äter en gemensam middag på hotellet. 66 mil.

 • DAG 9 Gävle - Hemorten

  Vi tar plats i bussen och kör mot Köping. Vi passerar Sala och Västerås utmed vägen. Idag blir det lunch i trakten kring Köping. Med en paus i Mantorp också kör vi sedan de sista milen mot hemorten. Hemma igen efter en lång resa genom Norra Sverige. En resa som har gett flera spännande och intressanta upplevelser att minnas. 47 mil.

Avgångs- och hemkomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
NYBRO Garaget Sågaregatan 13 03:45 20:25
NYBRO Busstationen 03:50 20:20
KALMAR Rasta 04:15 19:55
ÅLEM Preem 04:40 19:30
MÖNSTERÅS Circle K 04:50 19:20
VÄXJÖ Bussgaraget Rådjursvägen 6A 05:15 19:25
OSKARSHAMN Parkering vid Arenan 05:15 19:00
ROTTNE Rottnegården 05:30 19:10
GAMLEBY Hpl Flisvägen (Värmeverket) 05:35 18:40
NOTTEBÄCK Nottebäcksterminalen 05:50 18:50
VÄSTERVIK Busshållplats Ljungheden, Ljunghedsvägen 05:55 18:20
MÅLILLA Bussterminalen 05:55 18:20
SÄVSJÖ Busstationen 06:05 18:35
HULTSFRED Busstationen 06:10 18:05
KORSBERGA Parkering vid kyrkan 06:10 18:30
VETLANDA hpl I resecentrum 06:25 18:15
VIMMERBY Nilsbuss garage Älåkragatan 18 06:35 17:40
NÄSSJÖ Resecentrum 06:40 18:00
EKENÄSSJÖN hpl Konsum 06:45 17:55
EKSJÖ Abborraviken 07:00 17:40
KISA Busstationen 07:15 17:00
TRANÅS Järnvägsstationen 07:40 17:00
LINKÖPING Resecentrum fjärrbussar 08:05 15:00
MJÖLBY Järnvägsstationen 08:15 16:25

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
9/8Flera Sommar i LapplandMer än 817 320:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Hotel Järvsöbaden

Övernattning dag 2 - 3

Hotell Laponia Arvidsjaur
Bad/dusch/wc, TV, telefon. Hotellet har restaurang, pool, bar, relaxavdelning med bastu. Våningar: 4 Rum: 200 Hiss finns Storgatan 45, 933 33 Arvidsjaur www.hotell-laponia.se 0960-55 500...

Övernattning dag 3 - 6

Scandic Kiruna
Hotellet öppnade 5 april 2022 mitt i nya Kiruna, intill stadshuset, här tornar en av Kirunas mest spännande byggnader upp sig. Med inspiration från Kebnekaise och Lapporten är Scandic Kiruna stadens n...

Övernattning dag 7 - 8

Scandic Ornskoldsvik
Välkomna till Höga kustens vardagsrum! Hotellet är nyrenoverat och anpassat för den moderna nomaden där skogens gröna färger ger inredningen ett lugn. Här kopplar du av i vår trivsamma och stora loung...

Övernattning dag 8 - 9

Clarion Hotel Winn Gävle
Mitt i hjärtat av Gävle ligger Clarion Hotel Winn. Hotellet, med sin restaurang Brasserie Absint, har blivit känt som stadens hotell och är en naturlig mötesplats för lokalbor och besökare. Ett stort...