Skip to main content

En smak av sommar på Nordkalotten & kryssning med klassiska Hurtigruten

Det här är en riktig ”bucket-list-resa” där du får följa med på en fantastisk tur runt Nordkalotten, vi passerar polcirkeln och besöker tre länder. Upplev den vackra svenska norrländska naturen, vi tar oss genom finska Lappland och gör ett besök hos Tomten. Vi kryssar med klassiska Hurtigruten i den arktiska arkipelagen med utflykt till Nordkap och reser även på Inlandsbanans räls. Utöver detta får vi en rejäl dos av lokala kulturupplevelser och historiska besöksmål.

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 HEMORTEN – SÖDERHAMN

  Nu börjar vår spännande resa norrut. Vi stannar för kafferaster och lunch. Best Western Hotel i Söderhamn blir vårt mål för kvällen. Gemensam middag serveras och vi får tillfälle att bekanta oss med våra medresenärer.
  Småland – Söderhamn ca 60 mil.

 • DAG 2 SÖDERHAMN – LULEÅ

  Vi färdas längs Höga Kusten och njuter av de fantastiska vyerna, Givetvis passar vi på att göra ett stopp vid Höga Kusten-bron. Resan går vidare längs Norrlandskusten förbi Umeå, Skellefteå och Piteå, väl framme i Luleå väntar middag och övernattning på Quality Hotel Luleå. Ca 65 mil.

 • DAG 3 LULEÅ – ROVANIEMI

  Vi åker på en liten rundtur i Luleå och besöker även Gammelstad som ofta brukar beskrivas som Luleås äldsta del. Vår guide tar oss med på en rundvandring och berättar om världsarvet, som är världens största och mest välbevarade kyrkstad. Här möts du av en vacker, senmedeltida kyrka omgiven av små röda kyrkstugor. Vi får även möjlighet att besöka någon av de över 400 kyrkstugorna. Under förutsättning att det inte är någon förrättning i Nederluleå kyrka denna dag så gör vi ett besök där. Vi rullar vidare längs kusten som erbjuder vacker natur och bebyggelse. Vi passerar Kalix och Haparanda innan vi når de berömda Kukkolaforsarna. Här äter vi en god lunch och tittar på bryggorna där fiskarna brukar stå och håva siken som är på vandring uppför forsen. Nöjda och belåtna rullar vi vidare med bussen längs Torne älv och fortsätter mot finska gränsen och Rovaniemi. Vi checkar in på Scandic Pohjanhovi som vi ska bo på i två nätter, middag på kvällen. Ca 28 mil.

 • DAG 4 ROVANIEMI MED BESÖK HOS TOMTEN

  Frukost på hotellet. Idag möter en lokalguide upp oss och vi åker på en stadsrundtur i vad man brukar kalla ”Finska Lapplands huvudstad” Rovaniemi. Staden förstördes nästan helt och hållet under andra världskriget, Lapplandskriget 1944. Arkitekten Alvar Aalto ritade en ny stadsplan som föreställer en rentjurs huvud och kallas därför för renhornsplan. Aalto har även formgivit Lappia-huset, stadens teater- och kongresscenter. Vi reser till polcirkeln och Santa Claus Village. Hit kommer årligen över en miljon människor från jordens alla hörn för att förhoppningsvis få träffa tomten och besöka hans verkstad. Här finns det många butiker där du kan köpa fina handarbeten och träsniderier. Passa på att ta ett skutt över polcirkeln och få det officiella certifikat som visar att du har varit här. Det sägs att polcirkeln är gränsen mellan den stressiga världen och lugnet – den som korsar den blir rofylld och glömmer bort vardagen för en stund. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet. Ca 4 mil.

 • DAG 5 ROVANIEMI - KIRKENES

  Idag ska färdas genom den finska lappländska vildmarken på vår väg mot Kirkenes. Vi åker via Sodankylä, Saariselkä och Enare, vi upplever fantastisk natur över lågfjällsområdet och passerar samiska hembygder innan vi korsar gränsen mot Norge. Vi checkar in på Scandic Kirkenes där middag och en god natts sömn väntar. Ca 53 mil.

 • DAG 6 KRYSSNING MED HURTIGRUTEN FRÅN KIRKENES TILL TROMSÖ

  Frukost på hotellet. Förmiddagen i arktiska Kirkenes, innan vi går ombord på Hurtigrutens fartyg som avgår runt lunchtid. Beundra landskapet i Nordnorge, under eftermiddagen stannar vi till i bland annat Vardö. Här finns världens nordligaste fästning, stjärnformade Vardøhus som byggdes 1737. Vi seglar längs kusten för att på kvällen nå den lilla hamnen Båtsfjord och vidare mot Belevåg, har vi tur kan vi i midnattssolsljuset skymta både Tanahorn och Kjölnes fyr blinka över Barents hav. På kvällen äter vi en god middag ombord.

 • DAG 7 UTFLYKT TILL NORDKAP MED HURTIGRUTEN, VIDARE MOT TROMSÖ

  Upplev den nordnorska kusten från relingen. Honningsvåg och Havöysund passeras under tidig morgon. Den som är väldigt morgonpigg kan, utan extra kostnad, delta i Hurtigrutens bussutflykt till Nordkap denna dag. Tillsammans med deras guide lämnar man Honningsvåg ca 05.30 för att njuta av frukosten i Nordkapshallen med utsikt över Barents hav. Efteråt kör bussen längs den majestätiska Porsangerfjorden och ca 11.30 kliver man ombord igen i Hammerfest. På denna utflykt rekommenderas bekväma skor, varma och vindtäta kläder. Här gör fartyget ett längre stopp, i staden som länge var världens nordligaste tills Longyearbyen på Svalbard tog över. Här kan man till exempel besöka den UNESCO-skyddade Meridianpelaren, ett monument som restes 1854 för att markera den första exakta mätningen av jordklotet. Handla souvenirer på Isbjörnsklubben eller vandra upp till utkiksplatsen på fjället Salen. Vi kryssar vidare med fjälltopparna som kuliss, gemensam middag ombord innan vi når Tromsö strax före midnatt. Vi åker till vårt hotell, Radisson BLU, nu är det skönt att få krypa ner och få en god natts sömn.

 • DAG 8 TROMSÖ MED ISHAVSKATEDRALEN

  Vi börjar dagen i Arktis huvudstad med en god frukost. På förmiddagen möter vi upp vår lokalguide som tar oss med på en intressant stadsrundtur där vi bland annat besöker den välkända och mycket sevärda Ishavskatedralen. På eftermiddagen får du tid för egna strövtåg och lunch. Gemensam middag på hotellet. Kanske passar du på att besöka Tromsös äldsta pub Ölhallen som drivs av Mack, världens nordligaste bryggeri.

 • DAG 9 TROMSÖ - GÄLLIVARE

  Idag är det dags att börja åka mot Sverige igen. Efter frukost går resan mot Gällivare där vi gör ett stopp i Karesuando, beläget vid Muonioälven på gränsen mot Finland. Här verkade väckelsepredikanten och botanikern Lars Levi Laestadius. Vi åker förbi Soppero mot Vittangi som ligger vackert där Torne och Vittangi älvar möts. Vi passerar Svappavaara innan vi når Gällivare där vi checkar in på Grand Hotel Lapland. Gemensam middag på kvällen. Ca 48 mil.

 • DAG 10 INLANDSBANAN GÄLLIVARE – ARVIDSJAUR & VIDARE MOT UMEÅ

  Idag färdas vi på räls och njuter av en trivsam tågresa med den välkända och klassiska Inlandsbanan. Färden bjuder på fina naturupplevelser genom världsarvet Laponia. Vi passerar Polcirkeln söder om Jokkmokk, här gör vi ett kortare stopp. När vi kommer fram till Arvidsjaur så möter vår buss och chaufför upp oss igen. Vi gör ett besök i den lilla byn Gallejaur, där vi får en guidad visning bland de historiska gårdarna som var och en har en egen berättelse. Gallejaur blev 2008 ett kultur- och naturreservat. Byn från 1800-talet med sina nio timrade gårdar är omgiven av betes- och slåttermark. Här känns det som att tiden har stannat. Därefter fortsätter vår resa mot Umeå, där vi ska bo på Scandic Plaza. Middag på hotellet. Ca 26 mil + tågresa.

 • DAG 11 UMEÅ – GÄVLE

  Frukost på hotellet, innan vi lämnar Umeå får vi en liten tur genom ”Björkarnas stad”. Vidare förbi Örnsköldsvik, Sundsvall och Hudiksvall mot dagens etappmål, Gävle. Incheckning på centralt belägna Scandic CH. Gemensam middag på hotellet. Ca 47 mil.

 • DAG 12 GÄVLE – HEMORTEN

  Nu är det dags för den sista dagsetappen innan vi når våra hemorter. Efter frukost lämnar vi vårt hotell i Gävle. Vi stannar för gemensam avskedslunch. Framåt kvällen är vi hemma igen, med många otroliga naturscenerier fastetsade i vårt minne. Ca 58 mil.

Avgångs- och hemkomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
NYBRO Garaget Sågaregatan 13 05:05 21:55
NYBRO Busstationen 05:10 21:50
KALMAR Rasta 05:35 21:25
ÅLEM Preem 06:00 21:00
VÄXJÖ Bussgaraget Rådjursvägen 6A 06:05 21:15
MÖNSTERÅS Circle K 06:10 20:50
ROTTNE Rottnegården 06:20 21:00
OSKARSHAMN Parkering vid Arenan 06:30 20:30
NOTTEBÄCK Nottebäcksterminalen 06:40 20:40
SÄVSJÖ Busstationen 06:50 20:30
GAMLEBY Hpl Flisvägen (Värmeverket) 06:50 20:10
KORSBERGA Parkering vid kyrkan 07:00 20:20
MÅLILLA Bussterminalen 07:10 19:50
VÄSTERVIK Busshållplats Ljungheden, Ljunghedsvägen 07:10 19:50
VETLANDA hpl I resecentrum 07:15 20:05
HULTSFRED Busstationen 07:25 19:35
NÄSSJÖ Resecentrum 07:25 19:55
EKENÄSSJÖN hpl Konsum 07:30 19:50
EKSJÖ Abborraviken 07:45 19:35
VIMMERBY Nilsbuss garage Älåkragatan 18 07:50 19:10
TRANÅS Järnvägsstationen 08:25 18:55
KISA Busstationen 08:25 18:35
MJÖLBY Järnvägsstationen 09:00 18:20
LINKÖPING Resecentrum fjärrbussar 10:25 17:40
NORRKÖPING Busstationen hpl C5 11:00 17:10

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/7Flera En smak av sommar på Nordkalotten & kryssning med klassiska HurtigrutenMer än 823 850:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Best Western Hotel SöderH
Best Western Hotell SöderH har ett utmärkt läge i kuststaden Söderhamn med närhet till både tågstation, centrum, motorvägen och den vackra skärgården. Hotellet har flera konferenslokaler och en härlig...

Övernattning dag 2 - 3

Quality Hotel Luleå
Quality Hotel Luleå är ett modernt konferenshotell i centrala Luleå, endast 10 minuter från Luleå Airport. Hotellet ligger nära Stadsparken, Norrbottensteatern och Luleå citys shopping och nöjen. Häri...

Övernattning dag 3 - 5

Scandic Pohjanhovi Rovaniemi
Ett legendariskt hotell med alla bekvämligheter på bästa läge i Rovanimei. Hotellet ligger fint vid stranden av Kemijoki. All centrumservice och gågatan ligger intill. Fina naturstigar finns i närhete...

Övernattning dag 5 - 6

Scandic Kirkenes
Bo nära naturen och ett rikt djurliv på Scandic Kirkenes. Med sitt centrala läge erbjuder hotellet en uppsjö av möjligheter för den som vill utforska regionen. Med sitt idealiska läge och direkt tillg...

Övernattning dag 6 - 7

M/S Nordkapp
MS Nordkapp, som renoverades 2016, har en modern interiör inspirerad av Arktis. Ombord finns tre restauranger, Multe bageri och glassbar, en bastu och ett gym. Ute på däck kan du njuta av de vackra vy...

Övernattning dag 7 - 9

Radisson BLU Hotel Tromsö
Tromsø är känd som porten till Arktis och är Norges nordligaste stad. Radisson Blu Hotel i Tromsø ligger bara 4 kilometer från Langnes flygplats och utgör en perfekt bas för att upptäcka arktiska unde...

Övernattning dag 9 - 10

Grand Hotel Lapland

Övernattning dag 10 - 11

Scandic Plaza Umeå
Bo i skön avslappnad miljö, granne med gågatans shopping och nöjesliv. Strosa på stan, träna i gymmet och värm dig i bastun. Eller njut en stund i relaxavdelningen med utsikt över älven innan du stimu...

Övernattning dag 11 - 12

Scandic CH
Scandic CH Här bor du i centrala Gävle, ett par minuters promenad till tågstationen. Ta en promenad bland Gamla Gefles charmiga hus och gör ett besök på Länsmuseet Gävleborg. Från hotellet har du nära...