Skip to main content

Kryssning till Bornholm & Gotland, 4 dagar

Följ med på en kryssning och upplev danska Bornholm och Visby på Gotland under en och samma kryssning. Du får tre skärgårdskvällar ombord och strandhugg i dessa historiska städer med sagolika stränder, pittoreska små byar med korsvirkeshus och trånga gränder. En komplett minisemester!

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 HEMORTEN – SOMMARKVÄLL OMBORD PÅ BIRKA GOTLAND

  Vi stannar och rastar på vår väg mot Stockholm. Vårt kryssningsfartyg M/S Birka Gotland avgår från Stadsgårdskajen 15.30. Kryssningen till Bornholm och Visby börjar på bästa tänkbara sätt, en helkväll i en av världens vackraste skärgårdar! På fartyget är det packat med saker att göra från akter till för. På utresan njuter vi av den goda middagsbuffén där vin, öl, läsk och kaffe ingår. När skymningen faller kan du slå dig ner med en god cocktail till stämningsfulla toner från pianisten i Seglarbaren och njuta av kvällsunderhållningen. Ombord finns även nattklubb om du vill dansa eller prova lyckan i casinot.

 • DAG 2 BORNHOLM – SOLSKENSÖN!

  Efter en lång sovmorgon och en god frukostbuffét når vi vårt första mål – danska Bornholm. Här väntar fantastiska stränder och pittoreska små byar med korsvirkeshus och trånga gränder. Bornholm har de senaste åren vunnit renommé som gastronomiskt mecka. Passa på att smaka på öns egna specialiteter: rökt sill, kvalitetsostar, lakrits och choklad. Vi lägger till i hamnen i den charmiga huvudorten Rönne, på promenadavstånd från centrum och badstränder. Vår reseledare tar dig med på en liten stadsvandring i Rönne längs de charmiga gatorna, vi ser bland annat den gamla stadsdelen och dess kvarter med sina över 300 år gamla färgglada korsvirkeshus. Denna rundvandring ingår i priset. Tid finns även att strosa runt lite på egen hand. Om du istället vill följa med på någon av utflykterna som rederiet erbjuder, så kan du förboka någon av dessa. Vi kastar loss vid 18.00 och på kvällen äter vi en middagsbuffé med inspiration från Danmark och Nordsjön (vin, öl, läsk och kaffe ingår).

 • DAG 3 HELDAG I VISBY

  När morgonen gryr skymtar Visbys stolta siluett i fören. Innan vi går av båten äter vi en god frukostbuffé. Fartyget lägger till vid Kajplats 7, cirka 1,5 km från centrala Visby. Rederiet erbjuder transferbussar som går non-stop till/från Östercentrum, precis utanför murarna. Vår reseledare gör en liten stadsvandring för dig som är intresserad av att höra lite mer om staden, denna rundvandring ingår i priset. Vill du istället följa med på någon av de guidade utflykter som Viking Line erbjuder, så går det bra att förboka någon av dessa via oss. På Gotland finns massor att göra för både stora och små. Kneippbyns vattenland och äventyrspark står säkert högst på barnens önskelista, men det finns flera andra utflykter att välja på också. Vi stannar kvar ända till 18.00 så det finns gott om tid att sola, bada, lapa glass, strosa runt kring ringmuren och hitta alldeles egna smultronställen. På kvällen väntar en middagsbuffé ombord, en kulinarisk måltidsresa som tar smaklökarna genom Gotland och Östersjön (vin, öl, läsk och kaffe ingår).

 • DAG 4 PÅ FÖRSTA PARKETT I SKÄRGÅRDEN - HEMORTEN

  Resan tillbaka till Stockholm spenderas kanske bäst på panoramadäck med milsvid utsikt över glittrande hav och grönskande öar. Tidig morgon gör vi ett kort stopp utan avstigning på Åland i Mariehamn. I restaurangen väntar oss en god brunch. När vi angör Stadsgården på eftermiddagen har du hela kappsäcken full av upplevelser. Vi är tillbaka vid 14.30, här väntar vår buss för vidare hemfärd. Vi stannar och rastar längs vägen, då har du möjlighet att köpa något att mätta magen med. Hemkomst på kvällen.

Information

Giltig ID-handling

Giltig ID-handling måste visas vid ombordstigning oavsett ålder. Åldersgräns 20 år. Barn endast i målsmans sällskap. Pass/Nationellt ID krävs. Alla resenärer (oberoende av nationalitet) måste ha med ett giltigt pass eller nationellt ID-kort. Vid bokning anges pass- eller ID-kortsnummer samt födelseort. 

Hytter

Seaside Double (SD2)

Däck 7, 8. Utsideshytt med havsutsikt, dubbelsäng (140 cm). TV och hårtork (ingen möjlighet att ställa in barnsäng). Yta: 10,2 m²   

Inside Double (ID2)

Däck 8. Insidehytt med dubbelsäng (140 cm). TV och hårtork (ingen möjlighet att ställa in barnsäng). Yta: 8,4 m² 

Seaside Four (S4)

Däck 4, 7, 8. Utsideshytt med havsutsikt, två under- och överbäddar. TV, hårtork. Möjlighet att bo 1-4 personer. Yta: 10,2 m²

Inside Four (I4)

Däck 4, 7, 8. Däck 7, 8. Insideshytt med två under- och överbäddar. TV och hårtork. Möjlighet att bo 1-4 personer.Yta: 8,4 m²

Utflyktsprogram

Viking Line erbjuder utflykter som tillval på Bornholm och Gotland. Utflykter kan bokas i mån av plats, finns endast i ett begränsat antal och bör bokas i mycket god tid. Bokning av utflykt görs på förfrågan. Tidsmässigt så kan man delta i en utflykt/destination.

UTFLYKTER BORNHOLM:

Bornholms guldkorn

Vi tar bussen norrut mot fiskebyn Hasle och Hammershus medeltida borgruin. Öns främsta sevärdhet tronar pampigt på en klippa och har en spännande historia att berätta. I över 500 år utgjorde borgen Bornholms maktcentrum. Här stannar vi till för att höra mer om dess dramatiska förflutna och njuta av den hisnande havsutsikten. En klar dag kan du till och med skymta Sverige i fjärran! Nästa stopp är måleriska Gudhjem, som klättrar längs klipporna likt en siciliansk bergsby. Här strosar vi runt och njuter av atmosfären bland färggranna korsvirkeshus och exotisk grönska med mullbärsbuskar och stora fikonträd. Vi lunchar på ett Rögeri, där vi får njuta av Bornholmsspecialiteten Sol över Gudhjem.

Vi hinner även med ett kort besök i en av Bornholms fyra unika rundkyrkor innan vi återvänder till Rönne genom Almindingens magiska skogslandskap.

Turen tar ca 5 tim. Start kl 12.30 med buss från Rönne hamn. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 800:-/pers inkl. buss, guidning på skandinaviska-danska, lunch inkl. öl/vatten på Rögeri samt entré till Rundkirke. Endast förköp.

Södra Bornholm                                                                                       

Det här är utflykten för dig som vill uppleva så mycket som möjligt av Bornholm under strandhugget. För att nå vårt första stopp i Svaneke färdas vi genom Almindingen, öns största skog med djupa sjöar och sprickdalar. I Svaneke möts vi av charmiga korsvirkeshus och gamla köpmansgårdar. Hamnen och staden binds samman av ett myller av små butiker och verkstäder. Titta in i den gamla köpmansbutiken, förse dig med bornholmska specialiteter och låt gottegrisen i dig frossa i egentillverkad lakrits, glass, choklad och karameller från stadens bodar.

Färden fortsätter genom det idylliska fiskeläget Snogebæk där de gamla fiskarna alltjämt slår sig ner på ljugarbänken i hamnen. I Snogebaek lunchar vi på Rögeri där vi får njuta av Bornholms specialitet Sol över Gudhjem.

I närheten breder Dueodde, en av Europas vackraste stränder, ut sig. Här stannar vi till en stund och stoppar tårna i sanden. Den kritvita sanden är så finkornig att Napoleon lär ha använt den i sitt timglas. Under turen stannar vi också till vid en av öns fyra vitkalkade rundkyrkor med medeltida anor. Kyrkorna, som också är öns kännetecken, fungerade en gång i tiden både som gudstjänstlokaler och tillflyktsorter under tider av oro och plundring. 

Turen tar ca 5 tim. Start kl 12.30 med buss från Rönne hamn. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 800:-/pers inkl buss, guidning på skandinaviska-danska, lunch inkl. öl/vatten på Rögeri samt entré till Rundkirke. Endast förköp.

Hantverkarnas Bornholm

Är du intresserad av konst och design? Då kommer du att gilla den här utflykten!

Bornholm är centrum för mycket av danskt konsthantverk, och nu är det dags att göra en djupdykning ner i två av öns mest spännande hantverksstäder. I turen ingår även en lunch med 2 smörrebröd inkl öl/vatten.

Svaneke binds hamnen och staden samman av ett myller av verkstäder och butiker. Här kan du fynda allt från keramik och konst till vacker glaskonst. Staden är en riktig pärla med charmiga korsvirkeshus och gamla köpmanshus. Strosa runt på de små gatorna och insup atmosfären – det känns nästan som om tiden stannat!

Vi besöker även Gudhjem, som tronar på en brant bergsluttning med utsikt över havet. De smala, slingrande gatorna med vackra hus ger staden ett säreget utseende. Tack vare det milda klimatet växer fikon- och mullbärsträd sida vid sida i de många trädgårdarna. Ljuset, klipporna och landskapet har gjort att många danska och svenska konstnärer vallfärdat till staden ända från början av förra seklet. Turen avslutas i centrala Rönne.

Efteråt kan du strosa runt en stund på egen hand och sedan promenera till hamnen eller ta transferbussen tillbaka. Sista bussen går 16.45 från hållplatsen vid Nicolai kyrka.

Turen tar ca 3,5 tim. Start kl 12.30 med buss från hamnen. Bekväma skor rekommenderas

Pris: 745:-/pers inkl buss, guidning på skandinaviska-danska och två smörrebröd inkl. öl/vatten. Endast förköp.

Smaka på Bornholm

Bornholm vimlar av kulinariska höjdpunkter. Turen börjar med ett besök på vingården Lille Gadegård nära Aakirkeby. Vingården grundades 1995 och är idag Bornholms största vingård. Vi ser oss om i lokalerna och bjuds även på tre sorters vinprovning.

Resan går vidare mot den trevliga lilla saluhallen i Rønne, Torvehal, där vi provsmakar korv från Hallegård Pölsemageri, en gård som specialiserat sig på ekologisk korv, framställd efter gamla hantverkstraditioner.

Vi stannar sedan till för fri tid att strosa runt i de trånga gränderna i pittoreska Svaneke i öst. Den lilla handelsstaden är ett känt tillhåll för konstnärer och hantverkare, men här finns också karamellbutiker, ett glassmejeri och Svaneke Brygghus, där vi provsmakar den ekologiska ölen och får veta mer om bryggningsprocessen. Därefter beger vi oss tillbaka till Rønne igen.

Turen tar ca 5 tim. Start kl 12.30 med buss från Rönne hamn. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 1350:-/pers inkl busstransfer, guidning på skandinaviska-danska och smakprover på vingården Lille Gadegård, Torvehal samt Svaneke Brygghus, där även två smörrebröd ingår. Endast förköp.

Rönne och runtom med lunch på rökeri

Vi tar en kort busstur genom Rönne och ser ut över de stora granitbrotten, där brytning sker än i dag. Bornholms berggrund består till största delen av granit, som är upp till svindlande 1,7 miljarder år gammal.

Efter en titt på de svenska trähusen som svenska statens skänkte ön efter de ryska bombningarna vid slutet av andra världskriget, fortsätter vi till Hasle rökeri, där vi åtnjuter Bornholms specialitet ”Sol över Gudhjem”. I rökeriet, som är ett av öns mest populära, röker man sillen på gammalt vis i öppna skorstenar.

Tillbaka i Rönne är det dags att sträcka på benen i en kort, guidad promenad längs de charmiga kullerstensgatorna i den gamla stadsdelen. De färgglada korsvirkeshusen har över 300 år på nacken, men här finns också nyare hus, som byggdes upp efter de ryska bombanfallen.

När guidningen är över kan du välja att strosa runt på egen hand i Rönne och sedan promenera till hamnen eller ta transferbussen tillbaka. Sista bussen går 16.45 från hållplatsen vid Nicolai kyrka.

Turen tar ca 3 tim 15 min. Start kl 12.30 med buss från hamnen. Bekväma skor rekommenderas.

Pris: 670:-/pers inkl busstur, stadspromenad med guidning på skandinaviska-danska och lunch (Sol over Gudhjem) med öl/vatten. Endast förköp.

UTFLYKTER GOTLAND:

Gotland Panorama med Visby
Gotland är kontrasternas ö med en rik variation när det kommer till natur och arkitektur. Den här utflykten rymmer både besök vid spännande historiska platser och en kort stadsvandring i Visby. 

Med buss kör vi först längs kusten söderut till det pittoreska fiskeläget Gnisvärd i Tofta. En gång i tiden var detta en av Gotlands största fiskehamnar. Här finns ett flertal bevarade fiskebodar och ett litet vackert kapell, idag populärt för bröllopsceremonier. Från hamnen syns den vidsträckta Tofta Strand, en av Gotlands mest kända finkorniga sandstränder.

Vi fortsätter turen och stannar strax till vid öns bäst bevarade  skeppssättningar från bronsåldern. Gotland är Sveriges fyndrikaste landskap när det gäller föremål från bronsåldern. Lämningar från bronsålder återfinns runtom på ön, inte sällan nära kusten, i form av stenrösen och skeppssättningar.

Vi vänder tillbaka mot Visby men först ett stopp vid naturreservatet Galgberget som idag är ett naturskönt friluftsområde. Namnet Galgberget härstammar från tiden när platsen användes som avrättningsplats och resterna av galgen som står kvar påminner om den mörka historien. Härifrån bjuds en vidsträckt utsikt ut över havet, längs kusten och in över Visbys välkända siluetter.

Bussen kör oss därefter längs ringmurens nordöstra del och stannar till för avstigning utanför Dalmansporten. Härifrån fortsätter turen till fots in i den medeltida staden, via utsiktsplatsen på Kyrkberget. Kyrktrappans alla 75 steg är en riktig utmaning, men belöningen riklig i form av världsarvets många gränder och gator, blomstrande trädgårdar och högresta packhus.

Nutid förenas med historia och de unika byggnaderna bevaras i en levande innerstad. Stora Torget som idag kantas av restauranger är fortsatt en handels- och mötesplats. S:ta Karins kyrkoruin är med sina höga valv en tydlig profil på torgets södra sida. Säkert får du se ännu några minnesvärda kulturskatter innan det är dags att åter kliva på bussen för transport tillbaka till hamnen från Almedalen. Vill du passa på att njuta mer av Visby kan du härifrån välja att promenera tillbaka.

Bussturen startar kl 10.00 och tar ca 3,5 timmar. Rekommenderas inte för personer som har svårt att gå. Ta på dig bekväma skor och ta gärna med vattenflaska. Toalett tillgänglig på turen. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 

Pris: 590:-/vuxen, 455:-/barn 3–12 år. I priset ingår buss och guidning (på svenska). Endast förköp.

Hop on Hop off-sightseeing med buss i Visby

Upplev Visby i din egen takt och åk obegränsat mellan Visbys sevärdheter under dagen.

Hållplatserna är utvalda turistattraktioner som Kneippbyn, Lummelundagrottan och flera platser längs Visbys ringmur.

Du tar dig runt i bekväma dubbeldäckare som kör utan tak vid fint väder. Audioguide finns på svenska, engelska och tyska. Den svenska guidningen läses av Babben Larsson. Gratis wifi på bussen.

Avgång varje timme.

Avgångar varje timme från busshållplats 1 på Hamnplan och från busshållplats C utanför färjeterminalen. Första turen kl 10.00 från Visby färjeterminal. Se tidtabell

Pris: 315:-/vuxen 157:-/barn 6–15 år, 0:-/barn 0–5 år

Rosor och ruiner med smak av Guteglass

Den medeltida hansestaden Visby är en av de bäst bevarade i hela Europa där ringmuren, som går tillbaka till 1200-talet omger de gamla stenhusen, kyrkoruinerna och gränderna. Här är historien ständigt närvarande. Under turen besöker vi unika medeltida platser kryddade med historiska berättelser och får smaka glass producerad på Gotland.

Turen startar med buss till Östercentrum för vidare promenad längs med den väl bevarade ringmuren till Dalmansporten, ett av de högsta tornen i ringmuren. Via porten vandrar vi vidare in i medeltida Visby och stannar vid Klinten för en magnifik utsikt över staden och Sankta Maria domkyrka som uppfördes under 1200-talet av inflyttade tyska handelsmän.

Vi fortsätter nerför den långa trappan till domkyrkan och därefter promenerar vi vidare förbi Botaniska trädgården som grundades för mer än 150 år sedan. Närheten till havet och skyddet av ringmuren skapar ett milt klimat som även är behagligt för de mer exotiska växterna som finns här.

Vi trampar vidare på Visbys kullerstensgator, i fotspåren av de köpmän som en gång befolkade staden och stannar vid glassbaren, som är belägen vid en av de vackraste utsikterna i Visby. Här smakar vi lokalt producerad ekologisk glass med naturliga råvaror, samtidigt som vi njuter av utsikten över staden.

Efteråt promenerar vi ner till den gamla Hansahamnen Almedalen som en gång i tiden var huvudingången till Visby. Här, precis vid havet, ligger det äldsta tornet i muren, Kruttornet, daterat omkring 1160.

Turen avslutas inne i staden där du kan välja att promenera vidare i Visby på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots, eller om du väljer att åka med transfersbussen

Bussturen startar kl 10.00. Utflykten tar ca 3 timmar. Sträckor till fots förekommer. Rekommenderas inte för personer som har svårt att gå. Använd bekväma skor och ta gärna med vattenflaska. Toalett tillgänglig på turen. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut.

Pris: 285:-/vuxen, 220:-/barn 3–12 år. I priset ingår buss till Östercentrum, guidning (på svenska) samt provsmakning. Endast förköp.

Fårö – den magiska ön i norr

Följ med på en härlig heldagsutflykt med lunch till mytomspunna Fårö, ett av Gotlands mest kända besöksmål. Dagen bjuder på säregen natur med vindpinad tallskog, myrar, ståtliga raukar och långa sandstränder. 

Med buss tar vi oss norrut till färjeläget i Fårösund och efter en kort färjetur når vi den populära ön för dagens höjdpunkter.

Vi kör genom det säregna landskapet och gör ett första stopp vid Fårö kyrka från 1100-talet. Här på kyrkogården vilar mästerregissören Ingmar Bergman, som bodde på Fårö i över 40 år. Många av hans filmer spelades in på ön med naturen som kuliss. Fårös speciella ljus och karga landskap har lockat konstnärer och artister i århundraden.

Vi stannar och avnjuter en vällagad lunch innan vi fortsätter på små slingriga vägar genom naturreservat och raukområden, förbi lambgift och fiskebodar där guiden tar med dig till flera unika smultronställen runt om på den lilla ön. Efter en stund närmar vi oss Langhammars och Digerhuvuds naturreservat med sina imponerande raukfält. De ståtliga kalkstenformationerna har stått här sen urminnes tider och är utan tvekan de mest fotograferade på hela Gotland. Här får du möjlighet att gå runt bland de vackra naturliga skulpturerna som ändrar utseende från vilket håll du än tittar.

Den ständiga närvaron av havet har satt sin prägel på ön med karga hedar och knotiga tallar som trotsigt kämpar mot naturens påfrestningar. På 1800-talet bodde här över 1 000 personer, idag endast 500. Både gotlänningarna och turisterna älskar Fårö som varje år har flera tusen besökare. Idag blandas moderna sommarhus med gamla kalkstensgårdar och långsträckta stenmurar som avgränsar lammens beteshagar.

Namnet Fårö har faktiskt inte det minsta med får att göra även om fårskötsel än i dag är viktigt här. Gamla skrifter vittnar om namnet Faroyna som troligen består av orden farväg eller farvatten och ö. Fårö fascinerar och är fullspäckat med upplevelser. Hoppas du får samma känsla som många andra – En gång Fårö, alltid Fårö! Efter en spännande dag vänder vi åter mot Visby och tillbaka till kryssningskajen.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 6 timmar (varav ca 3 timmars bussresa). Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 

Pris: 785:-/vuxen, 715:-/barn 3–12 år. I priset ingår i buss, guidning (på svenska) och lunch. Endast förköp.

Avgångs- och hemkomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
NYBRO Garaget Sågaregatan 13 06:15 22:30
NYBRO Busstationen 06:20 22:25
KALMAR Rasta 06:45 22:00
VÄXJÖ Bussgaraget Rådjursvägen 6A 07:00 21:45
ÅLEM Preem 07:10 21:35
ROTTNE Rottnegården 07:15 21:30
MÖNSTERÅS Circle K 07:20 21:25
NOTTEBÄCK Nottebäcksterminalen 07:35 21:10
OSKARSHAMN Parkering vid Arenan 07:40 21:05
SÄVSJÖ Busstationen 07:50 20:55
KORSBERGA Parkering vid kyrkan 07:55 20:50
GAMLEBY Hpl Flisvägen (Värmeverket) 08:00 20:45
VETLANDA hpl I resecentrum 08:10 20:35
MÅLILLA Bussterminalen 08:20 20:25
VÄSTERVIK Busshållplats Ljungheden, Ljunghedsvägen 08:20 20:25
NÄSSJÖ Resecentrum 08:25 20:20
EKENÄSSJÖN hpl Konsum 08:30 20:15
HULTSFRED Busstationen 08:35 20:10
EKSJÖ Abborraviken 08:45 20:00
VIMMERBY Nilsbuss garage Älåkragatan 18 09:00 19:45
TRANÅS Järnvägsstationen 09:25 19:20
KISA Busstationen 09:35 19:10
MJÖLBY Järnvägsstationen 10:00 18:45
LINKÖPING Circle K, Rydsvägen 10:30 18:15
NORRKÖPING Busstationen hpl C5 11:10 17:35

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
25/8Flera Kryssning till Bornholm & Gotland, 4 dagarMer än 84 795:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 4

M/S Birka Gotland
I mars 2024 är det dags för Birka Gotland att göra stilfull entré på havet. Östersjöns nya nöjeskryssare är som gjord för fantastiska möten! Lyxiga chill out-däck, spa med utomhusjacuzzi och flera res...