Skip to main content

Ösel och lite Tallinn


Ösel är Estlands största ö – och näst störst i Östersjön efter Gotland. Allt fler börjar upptäcka denna grönskande sommar-ö som är känd för sin medeltida historia, sina vackra klapperstensfyllda stränder och sin fantastiska skärgårdsnatur. Det finns en enkelhet, vänlighet och fler fina byggnader såsom till exempel Kurhotell som återigen är i ropet. Som bonus blir det också tid i Tallinn på vår resa.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 Hemorten – Stockholm

  Med vår buss till Stockholm och Värtahamnen och därifrån avresa med Tallink Silja till Tallinn. Gemensam buffé ombord. 35 mil.

 • DAG 2 Tallinn – Ösel

  Vi anländer tidig förmiddag och får tid i Tallinn och efter lunch fortsätter vi mot Ösel. Framme i Virtsu tar vi färjan över till Muhu på Ösel, en båtresa på ca 30 minuter. Från Muhu kör vi en timmas färd på ön till den enda staden som finns, Kuressaare. Staden har flera fina gamla Kurhotell och de är charmiga att se utmed stadens strandpromenad ned mot gästhamnen. SPA – är också förutom den tillströmmande turismen - populärt i stan. Vi tar in på SPA Hotel Meri där vi också samlas till middag.

 • DAG 3 Kuressaare

  Idag blir det utflyktsdag på Ösel. Vi börjar med en stadsrundtur i Kuressaare. Här finns en småstadscharm med historiska byggnader, bland annat rådhuset från svensktiden på 1600-talet. Mycket har ändrats sedan Sovjet höll sitt grepp om ön, som vi både får se och höra om under rundturen. Det råder ett uppsving av SPA på Kurhotellen som fortfarande har behållit en hantering med gamla anor. Redan 1824 öppnade den första badanstalten där borgligheten från Helsingfors och Sankt Petersburg var återkommande gäster. Vår lokalguide visar oss sevärdheter som biskopsborgen, den enda bevarade medeltida fästningen i hela Baltikum. Här finns också Ösels museum där du kan se bilder av roddbåtarna med flyktingar över till Sverige under 2:a världskriget. Under turen besöker vi också Kaarma kyrka fr 1200-talet, känd för sina tidiga väggmålningar och Estlands äldsta stenbyggnad. Lunch ingår på Angla Väderkvarnskulle, Ösels enda väderkvarnskulle som finns bevarad i ursprungligt skick. Gemensam middag på hotellet.

 • DAG 4 Ösel - Stockholm

  Vi lämnar Ösel och åker med färjan över till fastlandet igen. Lokalguide möter upp i Tallinn och tar oss med på en stadsrundtur. Charmigt att nu kunna se skillnad från Kuressaare jämfört med Tallinn. Det är en stad som är både modern och historisk och som har blivit populär att besöka. Ta gärna lite tid i Gamla stan, upplev de fina gränderna och passa på att besöka den rökelsefyllda Alexander Nevskijkatedralen. 18.00, lokal tid, avgår vårt fartyg och efter en mysig eftermiddag i Tallinn väntar ännu en trivsam kväll ombord där vi äter gemensam buffé.

 • DAG 5

  Vi angör Stockholm ca 10.15 och vi kör mot Småland med stopp utmed vägen för matpaus. 35 mil.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Tallink Silja Victoria 1
12 däck, 740 hytter och plats för 2 500 passagerare

Övernattning dag 2 - 4

SPA Hotel Meri
Pargi 16, Kuressaare, 93810 Saare maakond 00372 452 2100 www.saaremaaspahotels.eu/en/hotell

Övernattning dag 4 - 5

Tallink Silja Victoria 1
12 däck, 740 hytter och plats för 2 500 passagerare