Skip to main content

Jokkmokk & Ishotellet

Vintern i Lappland kan vara en upplevelse och speciellt på en tur med trevliga besöksmål. Vår vinterresa är populär så boka i tid till 2024. Det är för oss i södra Sverige magiskt och exotiskt att möta den stränga kylan, massor av snö och vintermörkret. Resan innehåller ett brett program och attraktiva besöksmål. Jokkmokks marknad kommer vi till dag 4, en dag på världens kallaste marknad. Vi besöker naturligtvis Ishotellet, LKAB:s gruva och även Jokkmokks Tenn samt Àjtte museum. Boende på bra hotell och på vackra platser till exempel Hotel Storforsen beläget intill Storforsen i Älvsbyn. Vi åker genom inlandet norrut och följer Sverige i vinterskrud och på hemvägen följer vi E4:an med avstickare till Höga kustenbron och Uppsala. Det blir en upplevelse som man kommer att minnas länge!

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 Hemorten - Järvsö

  Tidig morgon åker vi från hemorten, stannar för kaffe och fortsätter till Lindesberg för lunch. Under eftermiddagen passerar vi Dalarna och tar en paus i trakten av Falun. Vi fortsätter resan mot Hälsingland och Ljusdal. Väl framme i Järvsö checkar vi in på trevliga Hotel Järvsöbaden. Turistnäringen i Järvsö sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1860-talet fick man här gästgiveritillstånd. Alla kvällar under resan äter vi gemensam middag på våra hotell. 66 mil.

 • DAg 2 Järvsö - Arvidsjaur

  Vi tar plats i bussen och fortsätter resan till Östersund, Jämtlands enda stad! Här stannar vi för en lunchpaus innan resan fortsätter längs ett vintrigt landskap. Under eftermiddagen passerar vi Vilhelmina och södra Lappland. Kvällstid kommer vi till Arvidsjaur, mitt i Lappland och bara 10 mil från Polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia. 64 mil.

 • DAG 3 Arvidsjaur - Gällivare

  Trevligt besök väntar idag i Jokkmokk! Vi ska besöka Jokkmokks Tenn där vi får en rundvisning och höra historien om deras tenn- och silverarbeten. Här har man arbetat vidare med den samiska tenntraditionen och tagit vara på de klassiska formerna och på sättet att utsmycka. Ett uppskattat inslag där personalen på ett lättsamt sätt tar emot oss. Egen tid i Jokkmokk innan vi åker vidare norrut. Om tillfälle ges tar vi svängen förbi Porjus kraftstation, en enastående byggnad. När den byggdes 1915 fick den stor uppmärksamhet på grund av sitt läge och för sin, på den tiden, avancerade byggteknik. Vi fortsätter till Gällivare där vi bor på Grand Hotel Lapland där det också finns relax och bastu. Rum på Grand Hotel i Gällivare.
  Här finns ett fåtal standard 2-bäddsrum.
  Därutöver har vi Deluxe mindre 2-bäddsum med grandlit, 140 cm. 22 mil.

 • DAG 4 Gällivare - Utflykt Kiruna och Jukkasjärvi

  Vilken unik och spännande dag! Upplevelser i Kiruna och Jukkasjärvi. Nya och avancerade framtidsplaner för Kiruna väntar då många och viktiga byggnader ska flyttas för att ge plats åt gruvdrift. I LKAB:s gruva blir vi guidade i en autentisk gruvmiljö. Vi tar del av utställningar, bildspel och multimedia som visar gruvbrytning och tillverkning av järn och stål. Vi fortsätter till Jukkasjärvi och börjar med lunch på värdshuset. Efteråt går vi över vägen till populära ICEHOTEL. Här i den fantastiska isbyggnaden får vi en guidad visning som ger en upplevelse för livet. Vi avslutar med ett trevligt besök i Jukkasjärvi kyrka innan vi återvänder till vårt hotell i Gällivare. 23 mil.

 • DAG 5 Gällivare - Älvsbyn

  Den omtalade Jokkmokks marknad. År 1605 bestämde Sveriges konung, Karl IX, att marknadsplatser skulle inrättas i norra Sverige. Här i Jokkmokk fanns då inget samhälle men detta blev platsen där Lule Lappmarks marknadsplats skulle anläggas. Utbudet av aktiviteter är stort. Det finns vinteraktiviteter, utställningar, gudstjänster, föreställningar, filmer samt föreläsningar. Även mat och dryck finns det gott om. Det blir en härlig och frisk dag ute på världens kallaste marknad. Under dagen kan man också besöka Ájtte, Svenskt Same- och Fjällmuseum som är huvudmuseum för den samiska kulturen. Efteråt åker vi direkt till Älvsbyn och vårt fina boende för natten, Hotel Storforsen med sitt fantastiska läge vid Storforsen. Det är pampigt när vårfloden dånar och magiskt när kylan förvandlar vattendropparna till iskristaller. 20 mil.

 • DAG 6 Älvsbyn - Söderhamn

  Vi lämnar Hotel Storforsen och fortsätter resan utmed E4:an. Vi gör stopp för kaffe och lunch och tar svängen förbi Högakustenbron som nästan blir vackrare i vinterskrud. Vi fortsätter till Söderhamn och till Best Western Hotel SöderH där vi övernattar. 60 mil.

 • DAG 7 Söderhamn - Hemorten

  På hemvägen stannar vi i Uppsala för en paus. I Malmköping på trevliga Plevnagården äter vi vår avskedslunch. Med en bensträckare utmed sista etappen hem är vi snart tillbaka vid hemorten. 65 mil.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Hotel Järvsöbaden

Övernattning dag 2 - 3

Hotell Laponia Arvidsjaur
Bad/dusch/wc, TV, telefon. Hotellet har restaurang, pool, bar, relaxavdelning med bastu. Våningar: 4 Rum: 200 Hiss finns Storgatan 45, 933 33 Arvidsjaur www.hotell-laponia.se 0960-55 500...

Övernattning dag 3 - 5

Grand Hotel Lapland

Övernattning dag 5 - 6

Hotell Storforsen

Övernattning dag 6 - 7

Best Western Hotel SöderH
Best Western Hotell SöderH har ett utmärkt läge i kuststaden Söderhamn med närhet till både tågstation, centrum, motorvägen och den vackra skärgården. Hotellet har flera konferenslokaler och en härlig...