Dagsprogram

  • DAG 1 Hemorten - Rättvik

    Med uppehåll för kaffepaus och lunch åker vi mot Sveriges mesta turistlandskap. Under sen eftermiddag är i framme i Rättvik där vi tar in på Best Western Hotell Lerdalshöjden och samlas senare för middag. 60 mil.

  • DAG 2 Mora - Zorn - Nusnäs - Nittsjö

    En dag med flera intressanta besök som väntar. Vi får guidad visning av Zorngården, ett av Sveriges mest berömda konstnärshem. I husets rika samling blandas konst och konsthantverk från olika delar av världen. Vi får också tid att besöka Zornmuséet på egen hand. Där visas intressant konst som Anders Zorn samlade under sin levnad. Resan går vidare till Nusnäs och Nils Olssons Hemslöjd för att se tillverkning av dalahästarna, på samma vis som de gjorts sedan 1928. Vi fortsätter till Nittsjö Keramik, ett av vårt lands äldsta hantverksföretag. Kvällens middag bli ombord på M/S Gustav Wasa, under en middagskryssning på Siljan. 8 mil.

  • DAG 3 Falun - Koppargruvan - Carl Larsson

    Idag är vårt första besök Falu Koppargruva där vi får en guidad visning under jord. Nere i gruvan är det som i ett kylskåp, varm tröja behövs och bra skor för trappor och gångar som vi kommer att gå i. Väl nere i urberget får vi höra om livet i det som en gång kallades rikets skattkammare. Sägnen berättar att det var en vit getabock som först upptäckte Kopparberget. Efteråt åker vi mot Sundborn för lunch på Restaurang Hyttstugan. Efter maten är går vi en guidad visning på Carl Larsson gården. Här får vi kliva in i det mytomspunna hemmet och uppleva den fantastiska atmosfären. Vi ”möter” den livliga familjen Larsson med Carl och Karin i spetsen, ett av förra sekelskiftets mest berömda kändispar, vars liv och konstnärskap har kommit att prägla bilden av Sverige både här hemma och utomlands. Gemensam middag på hotellet. 17 mil.

  • DAG 4 Rättvik - Hildasholm - Grythyttan - Hemorten

    Vi kör mot Leksand, där Hilda Munthes Hildasholm är beläget. Här stannar vi för ett trädgårdsbesök. När huset stod färdigt började hon skissa på olika trädgårdsanläggningar. Sitt intresse för trädgårdar utvecklade hon redan i barndomen då hon växte upp med vackra klassiska trädgårdar i England, Frankrike och Italien. Här hittar man inga exklusiva växter utan vardagliga blommor som vid andra hus i trakten. Ändå liknar Hildasholm inga andra trädgårdar i Siljansbygden, det är något speciellt här på Hildasholm. Efteråt kör vi mot Grythyttan där vi äter lunch på trevliga Gästgiverit. Härifrån är det inte långt till Nora, den pittoreska trästaden. Det blir ett stopp i centrum för en liten promenad eller för att smaka den goda NoraGlass. Under den sista etappen hemåt tar vi en kaffepaus i Motala innan vi når hemorterna igen. 62 mil.