Skip to main content

Svalbard

Halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen ligger ögruppen Svalbard – en av världens mest storslagna vildmarker.
Midnattssolens strålar lyser på gnistrande glaciärer, vackra fjordlandskap och snötäckta bergstoppar.  Har man tur kanske man ser Arktis konung, isbjörnen, som ståtligt vandrar över isen. Fjällräven och Svalbardrenen är vanliga inslag, och på isarna kan man ofta se valross och säl. Svalbard är ett paradis för fågelskådare, under sommaren sjuder fågelbergen av liv. Följ med oss nu under den ljusa och milda polarsommaren, som börjar i mitten av maj och varar till september.  I maj möts vinter och vår och vi får det bästa från båda årstiderna. Det är en häftig upplevelse att vara där när Svalbard vaknar till liv och solen börjar titta fram. För den som vill uppleva vilda djur är sommaren att föredra, eftersom man då kan uppleva andra arter än de permanenta invånarna i faunan. Vi får även möjlighet att ta en tur med hundspann, ett oöverträffat och roligt sätt att närma sig naturen i Arktis. Varje resa är unik! 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 Hemorten - Oslo

  Vi börjar vår resa och åker med buss till Oslo för övernattning på hotell Scandic Oslo Airport.
  Gemensam middag på kvällen.
  Småland-Gardermoen 65 mil

 • DAG 2 Oslo – Svalbard - Vildmarksafton

  Nu är vi ordentligt utvilade, äter en stärkande frukost och sen ger vi oss av. På morgonen flyger vi med Norwegian Air till Svalbard. Vi möts av vår transferbuss som kör oss till vårt hotell, Radisson Blu Polar Spitsbergen, i Longyearbyen. På kvällen får vi transport till Camp Barentz i Advent-dalen för en riktig vildmarksafton. Kvällen bjuder på värmande brasa och en god middag med dryck (öl, vin och mineralvatten) inkl. kaffe och hemlagad kaka. Vi får en presentation om isbjörnar och berättelser från Spetsbergen. Här känner du verkligen vildmarken och mysfaktorn är hög!

 • DAG 3 Kulturhistoriskt möte – Utflykt med hundspann

  Idag utforskar vi även staden vi bor i. Vår lokalguide och buss tar oss med på en spännande sightseeingtur genom Svalbards största stad, Longyearbyen. Vi gör även ett besök på Svalbard Museum och Galleri Svalbard. Hela turen tar ca 3 timmar.

  För den som vill så finns det möjlighet att få åka/köra hundspann, ett oöverträffat sätt att närma sig naturen. Vi får hjälp att spänna för hundarna, en kort introduktion i hur man kör hundspannet och sen styr vi ut i vildmarken. Turen kan gå längs en flodbädd som ringlar sig in i Bolterdalen med vackra fjäll åt alla håll. Det är inte ovanligt att man ser renar, kanske en svalbardsripa eller en fjällräv. En härlig och uppfriskande tur som tar ca 4 timmar. Förhoppningsvis åker vi på snö, skulle det vara snöbrist så går turen på hjul.
  På kvällen samlas vi för en god trerätters middag i hotellets restaurang, Nansen.

 • DAG 4 Båttur – Heldag båtresa till Billefjorden och Nordenskiöldsbreen

  Idag ska vi åka på en båttur för att uppleva Billefjordens och Nordenskiölsglaciärens magnifika landskap med hisnande vyer. Vi åker med en hybridkatamaran. När båten närmar sig glaciärer, djur eller samhällen använder den el för tystgående drift. Med de specialdesignade propellrarna avger båten minimalt med ljud för att inte störa det arktiska djurlivet. Vi spanar efter sjöfåglar, valrossar, sälar och har vi tur så kanske vi ser en isbjörn. Längs vägen ser vi bland annat den övergivna spökstaden Pyramiden i fjärran, Skansbukta och Svenskhuset på Kapp Thordsen. Ombord serveras vi en välsmakande sopplunch samtidigt som vi njuter av utsikten över fjorden, glaciären, fjällen och den arktiska floran. När vi är åter i Longyearbyen samlas vi för en gemensam middag på restaurang Nansen.

 • DAG 5 Besök i kolgruva – Ölsmakning på 78 grader nord

  Idag ska vi få en vandring i Longyearbyens rika gruvhistoria och göra ett besök i en kolgruva. Där får du en inblick i hur en gruvarbetares vardag på Svalbard är.
  Därefter egen tid att upptäcka Longyearbyen. Tidig kväll ska vi bege oss till Bryggeriet. Ikväll ska vi få oss en slurk av världens nordligaste öl på Svalbard Bryggeri.
  Ölet bryggs på vatten från glaciärer, vi får ett litet smakprov av några sorter.
  Efter ölsmakningen är det dags för kvällens middag som vi äter på restaurang Funken.

 • DAG 6 Longyearbyen - Hemorten

  Frukost på hotellet, därefter fri förmiddag. Innan bussen hämtar upp oss för transfer till flygplatsen så får vi med oss ett lunchpaket från hotellet. Flyget avgår tidig eftermiddag. Efter drygt 4 timmar landar vi på Gardermoens flygplats på kvällen. Vi rullar hemåt med bussen, vi stannar och tar en rast efter vägen.

Avgångs- och hemkomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
KALMAR Rasta 07:20 06:10
NYBRO Busstationen 07:45 05:45
NYBRO Garaget Sågaregatan 13 07:50 05:40
ERIKSMÅLA Marknadsplatsen 08:10 05:20
LESSEBO Vårdcentralen 08:20 05:10
HOVMANTORP fd Köplusten, Centralgatan 18 08:30 05:00
OSKARSHAMN Parkering vid Arenan 08:30 05:00
GAMLEBY Hpl Flisvägen (Värmeverket) 08:50 04:40
VÄXJÖ Bussgaraget Rådjursvägen 09:00 04:30
VÄSTERVIK Ljungheden Busshållplats 09:10 04:20
MÅLILLA Bussterminalen 09:10 04:20
ROTTNE Rottnegården 09:15 04:15
HULTSFRED Busstationen 09:25 04:05
NOTTEBÄCK Nottebäcksterminalen 09:35 03:55
VIMMERBY Nilsbuss garage Älåkragatan 09:50 03:40
KORSBERGA Parkering vid kyrkan 09:55 03:35
VETLANDA hpl I resecentrum 10:10 03:20
EKENÄSSJÖN hpl Konsum 10:25 03:05
EKSJÖ Abborraviken 10:40 02:50
NÄSSJÖ Resecentrum 11:00 02:30
JÖNKÖPING M2 Center 11:35 01:55

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/5Flera SvalbardMer än 821 290:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Scandic Oslo Airport
Scandic Oslo Airports läge endast 6 minuter från Gardermoen är praktiskt för ditt nästa möte och/eller när du ska ut och resa. Det här är ett perfekt hotell för dig som vill bo utanför staden och nära...

Övernattning dag 2 - 6

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen
Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen i Longyearbyen ligger på Norges största ö, bara 1 300 kilometer från Nordpolen, och inbjuder dig att upptäcka Arktis underverk. Som en av världens nordligaste perm...