Close Warning

Vi vill bara påminna våra resenärer om att alltid ta med pass på alla våra utlandsresor då regeringen nu beslutat att gränskontroller vid inre gräns ska utökas.
Läs mer här https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2018/juni/granskontroller-vid-inre-grans-utokas/

Hitta din resa

FINLANDS VACKRASTE VÄGAR, 7 DAGAR


   

 

Upplev Finland - vårt grannland i öster, under en rundresa längs dess vackraste vägar. Vi börjar med ett besök i Borgå i söder och följer sedan Kungsvägen österut mot den Ryska gränsen. I Karelen, gränslandet mot Ryssland kommer vi till bland annat Valamo kloster. Resan fortsätter Blå vägen genom ett glittrande sjölandskap och förbi Finlands högsta vattenfall. Via Alvar Aaltos födelseort i Alajärvi kommer vi till Vasa och kör sedan den fina kustvägen förbi Närpes och Kristinestad. Under vår färd får vi också ta del av spännande besök i städer med slott, kyrkor, kloster och viktig nutids- och kulturhistoria. 

 


 

Visa program

Dag 1 Hemorten – Stockholm

Bussen tar oss till Stockholm och Stadsgården där Viking Lines fartyg avgår 16.00. Vi blir tilldelade våra insideshytter och äter en gemensam buffé ombord. 35 mil.

 

Dag 2 Kungsvägen och Lappeenranta

Från Helsingfors följer vi den gamla Kungsvägen österut mot den Ryska gränsen. Kungsvägen gick mellan Stockholm och Viborg, som var gränsstaden mot Ryssland när Finland tillhörde Sverige. I den historiska staden Borgå får vi en guidad stadsvandring bland smala gränder och gammal bebyggelse. Vi fortsätter längs kustvägen till Kotka vid Finska vikens kust. Staden är en betydande hamn- och industristad med Finlands största exporthamn. Det blir ett stopp vid Kejsarens fiskestuga vid Langinkoski, dit ryska kejsarfamiljen kom varje år och där vi får en guidad visning. Vi vänder norröver mot Lappeenranta, även kallad ”Karelens södra port” och betraktad som en livlig turistort. Vi checkar in på Hotell Scandic City.  26 mil.

 

Dag 3 Imatra - Savonlinna  

Vi lämnar Lappeenranta och kommer till Imatra, belägen vid Finlands vattenrikaste älv Vuoksen. Staden ligger inklämd mellan Finlands största sjö Saimen och Ryssland. I Punkaharju börjar den berömda Punkaharjuåsen som bildar en sju kilometer lång naturlig bro och bjuder på hisnande vackra vyer över sjöarna Puruvesi och Pihlajavesi. I Kerimäki besöker vi världens största träkyrka byggd 1847. En av tankarna var att hälften av socknens invånare skulle rymmas på de 3.300 sittplatserna. Vidare till en av Finlands finaste sommarstäder; Savonlinna, belägen på holmar och uddar.  På egen ö tornar den gamla fästningen Olofsborg majestätiskt upp sig. Varje år hålls här internationell operafestival. Vi checkar in på Original Sokos Hotel Seurahuone.  Det medeltida Olofsborg finns på nära avstånd från hotellet. I Finland badar man gärna bastu och på hotellets 6:e våning kan vi kombinera detta med en fantastisk utsikt över Saimen. 18 mil.

 

Dag 4 Valamo kloster - Karelen Kuopio

I dag besöker vi den intressanta sevärdheten Nya Valamo kloster. Klostret ligger i Heinävesi och är Finlands ortodoxa kyrkas enda munkkloster. Enligt deras egen krönika grundade den grekiske munken Sergel på 1100-talet ett kloster på ön Valamo i sjön Ladoga i Ryssland. Klostret hade sin höjdpunkt kring förra sekelskiftet och år 1913 bestod brödraskapet av 359 munkar och 562 noviser. Eftersom Valamo var ryskt innebar revolutionen 1917, en dramatisk förändring. År 1939 hade antalet bröder minskat till bara 200 personer. Till följd av kriget flydde klosterbröderna över sjön Ladogas is till Finland 1940 och de fann så småningom en fristad i Heinävesi. Efter krigets slut grundade man det nya Valamo. Idag är turism den viktigaste näringskällan. Vi får en guidad rundvandring på klostret och äter lunch i deras restaurang Trapesa (grekiska namnet för matbord). Resan fortsätter till Kuopio som tillsammans med Nya Valamo är centrum för det Ortodoxa Karelen. Vi möter lokalguide som visar oss staden och den milsvida utsikten från berget Puijo. Vi tar sedan in på Hotell Scandic Atlas, nära centrum och vackert beläget i det storslagna sjödistriktet Kallavesi. 26 mil.

 

Dag 5 Alvar Aalto museum i Jyväskylä och lokalguide i Tammerfors

Efter ett uppehåll i vackra Kuopio är det dags att åka till nästa stad som har en annan karaktär. Vi åker mot den livskraftiga staden Jyväskylä som är känd för att man erbjuder många möjligeter inom motion och hälsa, naturupplevelser och en tankeväckande kultur.  Staden går naturligtvis också i Alvar Aaltos fotspår och vi besöker hans museum och får en guidad visning. Han var arkitekt och formgivare och banbrytare inom modern arkitektur. Han ritade en rad olika typer av hus och är också designer till den kända Alvar Aalto-vasen hos Iittala. Själva museet är en arkitektonisk upplevelse av rymden och byggnaden samtidigt. Resan fortsätter mot Tammerfors som har förklarat sig vara världens bastuhuvudstad – här finns det fler offentliga bastun än i någon annan stad i hela Finland. Omkring staden finns två inlandsjöar som bildar Tammerfors ström. Här växte det upp flera industrier vilket alla röda tegelbyggnader som idag finns kvar vittnar om. Staden är historisk, det är Finlands första och största industristad och den kallas också för ”Finlands Manchester”. Vi får se och höra mer av det här under vår guidade rundtur. Efteråt tar vi in på Hotell Scandic Rosendahl, nära sjö och centrum. Och förstås, bastu finns på hotellet och sandstrand vid sjön. Middag på hotellet.

 

Dag 6 Muminmuseet i Tammerfors, Nådendal och Åbo – Viking Line

Innan vi lämnar Tammerfors besöker vi Muminmuseet. Här finns den stora konstsamlingen Mumindalen, som Tove Jansson har donerat. Hon är känd över hela världen som mumintrollens älskade skapare. Hennes muminböcker har översatts till över 50 språk. Resan fortsätter mot Nådendal, den vackra småstaden med en härlig skärgårdsstämning. Vi möter den gamla staden med smala gränder, blomsterprakt, klostrets olika skeenden, havet, ja - det blir en förtjusande stämning. Det finns ett trevligt utbud av små mysiga caféer, restauranger och butiker. Efteråt åker vi mot Åbo och snart är det dags att checka in på Viking Line för hemresan till Stockholm som avgår 20.55. Vi blir tilldelade våra insideshytter och äter en gemensam buffé ombord. 37 mil.

 

Dag 7 Stockholm – Hemorten

Vi angör Stockholm tidig morgon och fortsätter mot våra hemorter. Vi stannar för matpaus utmed vägen och är sedan snart hemma igen. 35 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2019-08-06 Fullbokad 8.890 kr G Väntelista

 

Allt detta ingår i priset

 • Buss- och båtresor
 • 2 övernattningar del i 2-bädds insideshytt inkl frukost
 • 4 övernattningar med frukost
 • Middag alla kvällar
 • Lunch dag 5 på Valamo kloster
 • Entré och visning Tsar Alexanders Fiskestuga
 • Guidad visning på Nya Valamo Kloster
 • Lokalguide i Borgå
 • Lokalguide Kuopio
 • Lokalguide i Tammerfors
 • Entré och visning på Alvar Aalto Museum
 • Entré och visning på Muminmuseet
 • Besök enligt programmet
 • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrum/ enkelhytt tillägg  2 530:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 2 - 3
Hotell Scandic City Lappeenranta

LAPPEENRANTA, Finland

Valtakatu 31, 53100 Lappeenranta, Finland
+358 200 48128
www.cumulus.fi/hotellit/lappeenranta/cumulus-city-lappeenranta


Övernattningshotell Dag 3 - 4
Original Sokos Hotel Seurahuone

SAVONLINNA, Finland

Eriksgatan 23, 20100 Åbo, Finland
+358 2 3373800
www.sokoshotels.fi/fi/turku/sokos-hotel-seurahuone


Övernattningshotell Dag 4 - 5
Hotell Scandic Atlas

KUOPIO, Finland

Haapaniemenkatu 22, 70110 Kuopio, Finland
00358 300 870423
www.scandichotels.com/hotels/finland/kuopio/scandic-atlas


Övernattningshotell Dag 5 - 6
Scandic Rosendahl

Tammerfors, Finland

Pyynkintie 13, FIN 33230 Tammerfors
00358-3244 1111
www.scandic-hotels.com

Fax: 00358-3244 12211
Våningar: 3 Rum: 213 Hiss finns.
Rumsstandard: Dusch/wc, telefon, TV, radio, hårfön.