Close Warning


Information: Vanliga frågor och svar inför din resa med anledning av coronaviruset. s mer här »

 

Hitta din resa

HÖGA KUSTEN, 5 DAGAR


 

 

Resan bjuder på sevärdheter i obeskrivligt vacker natur och miljö. Höga Kusten, där det norrländska höglandet möter havet, är ett särdrag i svensk natur och har med åren blivit ett begrepp för turister från när och fjärran. Våra upplevelser skiftar från besök i berömda parker och trädgårdar till båtfärd längs den dramatiska kustremsan och provsmakning av surströmming. Vi bor i Härnösand, i Höga Kustens södra skärgård. Vi blir guidade i detta världsarvsområde och gör stopp vid Höga Kusten-bron. Följ med och upplev en riktig klassiker bland resor i Sverige!

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten – Enköping

Vi åker från hemorten och gör längs vägen stopp för både kaffe och lunch. Under eftermiddagen är vi framme i Enköping. Staden har anor redan från 1200-talet och fick under 1800-talets slut smeknamnet Pepparrotsstaden då den största delen av grönsaksodlingen bestod av pepparrot. Idag kallas Enköping Parkernas stad och är en av de mest kända parkstäderna i både Sverige och internationellt. Det var på 80-talet som stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattson tog det första steget. Det fanns inga träd. ”Alléerna utgjordes av lyktstolpar” har Stefan skämtsamt berättat. Följ med och se hans ombonade atmosfär och bli inspirerad av alla de fantastiska kompositioner som finns här. Lokalguide tar oss med på en trevlig rundtur bland utvalda parker. Efteråt checkar vi in på Best Western Hotel Park Astoria i centrum. Middagar serveras varje kväll på hotellen utom den sista i Gävle. Från Småland 35 mil.

 

DAG 2 Enköping – Kramfors

Vi fortsätter resan mot Ockelbo och till den världskända trädgården Wij Trädgårdar. 2001 var året som Lars Krantz tillsammans med entusiaster på orten tog på sig uppgiften att skapa ett unikt centrum för nordisk trädgårdskultur. Trädgården har utvecklats och kompletterats med restaurang, café, butik och ett mindre hotell. Vår lokalguide kommer att visa oss storslagna konstellationer av en mängd olika växter. Besöket avslutas med lunch, där maten tillagas från egna odlingar i kombination med lokala råvaror. Resan fortsätter och i Hudiksvall, en charmig gammal hamn- och marknadsplats, stannar vi för paus. Under 1800-talet myntades uttrycket ”Glada Hudik", till följd av träpatronernas livliga fester och stadens stora sällskapsliv. I Kramfors bor vi två nätter på First Hotel Kramm, centralt beläget. Det är en populär sommarstad som ligger på en ö i Höga Kustens södra skärgård. 40 mil.

 

DAG 3 Utflyktsdag

I dag ska vi ut till Ulvön i Örnsköldsviks skärgård i hjärtat av Höga Kusten. I Ullånger går vi ombord på båten som ska ta oss ut till Ulvön och förmiddagskaffe serveras. På ön bor det cirka 40 bofasta men under sommaren utökas antalet då många turister och sommarstugeägare kommer. Ulvön är känd för surströmmingen som tillverkats på ön i över hundra år. Vi strosar runt en stund innan vi äter en härlig fiskbuffé på Ulvö Skärgårdshotell. Vi gör också ett besök på Ulvö Lilla Salteri där vi får en guidad visning och provsmakning av den traditionella rätten surströmming. Ett kort besök i lilla kapellet innan vi går ombord på båten som tar oss tillbaka till fastlandet där bussen möter upp. På vägen tillbaka till Härnösand kommer vi förbi olika platser på Nordingråhalvön. 20 mil.

 

DAG 4 Kramfors – Gävle

Lokalguide möter upp och följer med en halvdag för att guida oss runt på Höga Kusten. Det lilla samhället Lunde vid Sandöbron har fört in Ådalen i historieböckerna och här får vi höra berättelsen om kravallerna 1931. Från Höga Kusten-bron kan vi blicka ut över Ångermanälven och vår lokalguide berättar mer om denna attraktion i världsklass. Efter lunch på Höga Kusten-bron är det dags att fortsätta vår resa mot Gävle. Vi tar in på Clarion Hotel Winn centralt beläget. Kvällens middag blir på egen hand. 26 mil.

 

DAG 5 Gävle – Hemorten

Domkyrkan är Nordens största och universitetet Nordens äldsta. I Uppsala gör vi gör en kort rundtur där vi får ser båda byggnaderna innan vi åker vidare. Efteråt kör vi till Sigtuna för lunch och besök i den gamla staden. År 970 grundades Sigtuna som Sveriges första stad. Att gå storgatan framåt bland de väl bevarade låga trähusen är en härlig upplevelse. Efteråt tar vi plats i bussen och med paus är vi snart tillbaka vid våra hemorter igen. 39 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2020-08-17 8+ 6.970 kr Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 4 övernattningar med frukost
 • Förmiddagskaffe dag 3
 • Lunch alla dagar
 • Middag dag 1 t o m dag 3
 • Enköpings Parker, guidad rundtur
 • Wij trägårdar, entré och guide
 • Visning o provsmakning på Ulvö Lilla Salteri
 • Lokalguide halvdag Höga Kusten
 • Utflykter enligt programmet
 • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 230:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 1 - 2
Best Western Hotel Park Astoria

Enköping, Sverige

Kyrkogatan 7, 745 31 Enköping
0171-47 80 80
www.bestwestern.se/booking-path/hotel-details/best-western-hotel-park-astoria-enkoping-88227


First Hotel Park Astoria ligger centralt i Enköping, nära shopping och kommunikationer. Enköping är berömt för sina botaniska trädgårdar, parker och grönområden, och kallas ibland för Parkernas stad. Hotellet har en konferensavdelning med kapacitet för 170 personer och 134 rum, många med en härlig utsikt över Afzeliusparken. På First Hotel Park Astoria erbjuds även ett stort serviceutbud med spa, bastu och restaurang.

Destinationshotell Dag 2 - 4
Hotell Kramm

KRAMFORS, Sverige

Torggatan 14 872 30  KRAMFORS
0612 - 771330  
www.kramm.se

Våningar: 6 Rum: 111  Hiss finns.
Dusch el.badkar/wc, telefon, TV, hårfön, vattenkokare och trådlöst internet.
Hotellet har också bastu och gym som är fritt för hotellets gäster att använda. Restaurang finns.
Ett anrikt hotell som ligger i naturskön miljö med Kramforsås ringlande på hotellets baksida.

Övernattningshotell Dag 4 - 5
Clarion Hotel Winn

GÄVLE, Sverige

Norra Slottsgatan 9, 801 38 Gävle
026-64 70 00  
www.clarionwinngavle.se

Våningar: 3  Rum: 200 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön.

Kommentarer

Underbar Sverigeresa med toppenguide
Underbar Sverigeresa med toppenguide
Birgitta