Close Warning

Vi vill bara påminna våra resenärer om att alltid ta med pass på alla våra utlandsresor då regeringen nu beslutat att gränskontroller vid inre gräns ska utökas.
Läs mer här https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2018/juni/granskontroller-vid-inre-grans-utokas/

Hitta din resa

BERGSLAGEN, 4 DAGAR


   

 

Fröjdas i Nora och besök Cajsa Wargs Wadköping!

Vi får uppleva både magi, mystik och historia under resdagarna. Resan innehåller flera besök, annorlunda, mysiga och intressanta. Bergslagens storhetstid får vi på Pershyttan och mer historia på Örebro slott. Din uppmärksamhet blir stor i vackra Nora och 50-talet i Hällerfors. Besök hos Bredsjö mjölkfår som tillverkar fårost och på Frövifors f d pappersbruk där många upptäcker – Oj, fanns det så mycket att se här!?

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten - Örebro

Efter kaffestopp åker vi mot Vadstena. Staden är en fantastisk plats med närheten till Vättern. I innerstaden finns kullerstensgränder, medeltida miljöer, Vadstena slott och heliga Birgittas klosterområde. Det är verkligen en storhet i det lilla! Mot Örebro, en stad som också har historia, grundades redan på 1200-talet. Första besöket blir i Wadköping som är känt för sina trähus och som skildrar Örebros äldre bebyggelse. Ett av de äldsta husen är Cajsa Wargs hus, som blev känd genom sin kokkonst. På anrika Elite Stora Hotellet intill Svartån och Örebro slott checkar vi in. 24 mil.

 

DAG 2 Utflyktsdag – Örebro - Nora

Vi gör en historisk vandring på Örebro slott som är ståtligt beläget på en holme i Svartån. Slottet har varit stadens medelpunkt i över 700 år och under vasatiden ombyggd till ett magnifikt kungligt slott. Efteråt åker vi mot Nora, vacker trästad med gatorna utlagda i klassiskt rutnät. Många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Staden lever med sin historia och idag en av Sveriges välbevarade trästad- och småstad. Lokalguide möter upp för en stadsvandring. Här växte Dagmar Lange upp och när hon började skriva deckare fick barndomsstaden stå modell. Efteråt äter vi lunch på Nora Stadshotell som byggdes 1878. Innan vi återvänder till Örebro ska vi också besöka ett av de vackraste trähusen i Nora, Göthlinska Gården. Här kommer vi in i ett borgarhem, den välbärgade familjen Göthlin flyttade in år 1885. Huset och dess inredning är bevarat exakt som det såg ut när den sista familjemedlemmen, dottern Ingrid Göthlin, bodde här. 8 mil.

 

DAG 3 Utflyktsdag –Pershyttan – Hällefors – Bredsjö ost

Bergslagen blir ännu mer påtaglig när vi besöker kulturreservatet, Pershyttans bergsmansby med hjälp av lokalguide. Hyttan har Sveriges bäst bevarade träkolsmasugn, här framställdes tackjärn fram till 1953. Idag står hyttan precis som den lämnades efter sista blåsningen. Vi fortsätter mot Hällefors där vi ska besöka 50-talslägenheter inredda i tidstypisk stil. En arbetarbostad och en tjänstemanna-bostad. Här får vi en resa i minnet minst 50 år tillbaka i tiden! Efter visningen äter vi lunch på Hellefors Herrgård. Sedan fortsätter vi mot Bredsjö Mjölkfår där den berömda osten Bredsjö Blå tillverkas. Vi får berättat av ägarna hur det går till att tillverka högklassisk ost av fårmjölk. I gårds-butiken kan vi köpa olika lagringar av Bredsjö Blå, potkäs och egenproducerad fetaost. 18 mil.

 

DAG 4 Örebro – Fröjvifors – hemorten

På förmiddagen besöker vi Frövifors som är känt för industriella aktiviteter sedan Medeltiden. Det har funnits stångjärnsbruk, sågverk och kvarnrörelse i över tre sekel. Det var tillgången till strömmande vatten, träkol och tackjärn som gav förutsättningarna. Under 1800-talet försvann flera av de små stångjärnsbruken och även här vi Frövifors. Men bruket kunde överleva genom att börja tillverka pappersmassa och papper. I dag är det välbevarat och har flera olika attraktioner. Vi får se pappersbruksmuseet under en visning och sedan kan vi ta del av konst- och övriga utställningar. Efter kaffepaus vänder vi bussen och börjar resan söderut igen. Vi stannar utmed vägen för lunch och når vi våra hemorter snart igen. 30 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
Inga avgångar just nu...

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 3 övernattningar med frukost
 • Förmiddagskaffe dag 1
 • Lunch dag 2 och 3
 • Middag alla dagar
 • Entré och guidad visning på Örebro Slott
 • Guidad stadsvandring i Nora
 • Entré och guidad visning på Göthlinska Gården i Nora
 • Guidad visning på Pershyttan Bergmansby
 • Entré och visning av 50-tals lägenheter i Hällefors
 • Visning på Bredsjö Mjölkfår
 • Entré och visning på Frövifors Pappersbruksmuseum
 • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 025:-
Tillägg avbeställningsskydd 100:-
Tillägg platsbiljett i bussen 100:-

 

Boende

Destinationshotell Dag 1 - 3
Elite Stora Hotellet

ÖREBRO, Sverige

Drottninggatan 1, 701 04 Örebro
019-15 69 00
www.elite.se/storahotellet

Våningar: 4  Rum: 132  Hiss finns.
Dusch/wc, telefon, TV och hårfön.