Skip to main content

Resa till Samernas land

Samernas historia går tillbaka fler än 2000 år och arkeologiska fynd gör att historien ständigt får skrivas om. Följ med på en resa till Sápmi - samernas land! Vi upplever fjällvärlden och samernas vardag hos bland annat Båtsouj Samecenter. På hemvägen stannar vi till i vackra Arboga, en välbevarad stad med medeltida torg och kullerstensgator. En resa med flera intressanta besök!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 Hemorten - Bollnäs

  Tidig morgon åker vi från hemorten. Vi stannar under dagen för matpauser. Resan fortsätter upp till Bollnäs där vi checkar vi in på Scandic Bollnäs intill sjön Varpen och nära den charmiga stadskärnan. 64 mil.

 • DAG 2 Bollnäs - Arvidsjaur

  Vi tar plats i bussen och åker mot Höga Kusten-bron. Det blir en bra kombination med förmiddagskaffe och besöksmål. Bron är en attraktion av världsklass där man har milsvid utsikt ut mot Ångermanälven. Resan fortsätter norröver och vi passerar Örnsköldsvik och Nordingrå. Lunchstopp gör vi strax efteråt och fortsätter sedan de sista milen till Arvidsjaur. Nu är vi mitt i Lappland och bara 10 mil från polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia. 58 mil.

 • DAG 3 Utflyktsdag: Arjeplog - Båtsuoj Samecenter - Svansele

  Det blir en intressant utflyktsdag, vi börjar med Silvermuséet i Arjeplog. Den världsberömde lappmarksdoktorn Einar Wallqvist grundade museet, berömt för sina unika samlingar av samiskt silver. Nästa besök är Båtsuoj Samecenter. Det blir en härlig förmiddag där vi får ta del av samernas seder och bruk och lära oss allt om renarnas praktiska betydelse. Här kan man höra knäppet av renens klövar och ljudet av skällrenens bjällra. Efter en kort promenad ner till kåtorna serveras det lunch och här vi sitter på renskinn runt den sprakande elden. Vi avrundar dagen med besök på Svansele vildmarksutställning. Doften av skog är påtaglig och en unik utställning väntar som omfattar 600 djur som finns och har funnits. Det har tagit 25 år att få fram resultatet som återspeglar djuren i rätta miljö i skogarna runt om i Svansele. Man får en bra överblick i utställningen där beskrivningar och namn på djuren är utplacerade. Efter en guidefilm och rundtur på egen hand avslutar vi med middag. Det serveras Viltbräda! Älg, ren och ädelfisk med olika tillbehör. Efteråt åker vi tillbaka till vårt hotell i sommarkvällens sken, här är det bra mycket ljusare än på hemorten. 35 mil.

 • DAG 4 Arvidsjaur - Vilhelmina

  Idag tar vi sikte på Vilhelmina! Besöket i Sankta Anna Underjordskyrka utgår p g a att ventilationen är undermålig och därför en säkerhetsfråga!
  Istället besöker vi Sagabiografen och Elviramusett i Aadak och äter lunch på Bergmans i Vilhelmina.
  Vi fortsätter med besök hos Risfjells Sameslöjd. En privatägd butik där utbudet är äkta sameslöjd. Här finns också galleri och museum av samiska samlingar och vem vet, om vi har tur kan det också bjudas på jojk. Vi checkar sedan in på Hotell Wilhelmina. 23 mil.

 • DAG 5 Vilhelmina - Fatmomakke - Ösersund

  Det blir ett fotostopp vid Trappstegsforsarna innan vi lämnar Marsfjället. Via Saxnäs åker vi mot Fatmomakkes kyrkby, sedan 1700-talet samernas samlingsplats. Platsen har haft, och har fortfarande, stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland. Samer och nybyggare har haft skilda byggnadstraditioner, vilket avspeglar sig i Fatmomakke. En guide möter oss och berättar om allehanda ting och därefter serveras vi äkta kokkaffe med smörgås i Lapp-Lisas bönekåta. Bönekåtan byggdes 1947 och bekostades av Anna-Lisa Öst, mer känd som Lapp-Lisa. Resan fortsätter via Klimpfjäll vidare längs Vildmarksvägen och upp på Stekenjokkplatån. Här uppe på den trädlösa och milsvida fjällheden flyter de båda åarna Gavostjukke och Saxån fram. Har man tur kan man se både kungsörn och fjällräv. Färden går vidare mot Gäddede, där vi stannar för lunch på restaurang Pilgrim. I Jämtlands ”huvudstad” Östersund tar vi in på centralt belägna Clarion Hotel Grand. 45 mil.

 • DAG 6 Östersund - Frösön - Mora

  Vi besöker vackra Frösön innan vi åker mot Mora. Det blir intressanta stopp vid Hackås kyrka och Mossbo Stenar och för lunch i Ytterhogdal. Sen eftermiddag är vi sedan framme vid vårt boende på Hotell Mora Parken. 31 mil.

 • DAG 7 Mora - Arboga - Hemorten

  Siljan passeras på vår väg och vi gör ett kort uppehåll i Rättvik. Därefter går resan vidare mot Arboga, en trevlig stad med välbevarad stadskärna. Tack vara ett strategiskt läge och goda transportmöjligheter blev staden tidigt en viktig handelsplats. Vi tar en promenad bland de vackra kvarteren och äter lunch. Vi kör sedan den sista etappen mot hemorten med minnen från fjäll, intressanta besök och nyvunnen kunskap om samernas kultur. 54 mil.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Scandic Bollnäs
Hotellet centralt beläget vid sjön Varpen. Restaurang och bar. Standard rum har badkar och / eller dusch, hårtork, TV och trådlöst internet. Rum: 114 och rökfria, finns också handikappanpassade rum Te...

Övernattning dag 2 - 4

Hotell Laponia Arvidsjaur
Bad/dusch/wc, TV, telefon. Hotellet har restaurang, pool, bar, relaxavdelning med bastu. Våningar: 4 Rum: 200 Hiss finns Storgatan 45, 933 33 Arvidsjaur www.hotell-laponia.se 0960-55 500...

Övernattning dag 4 - 5

Hotel Wilhelmina
Dusch/wc, TV, telefon och fön. Centralt beläget hotell med bastu, restaurang och bar. Våningar: 4 Rum: 64 Hiss finns. 0940-554 20 www.hotellwilhelmina.se Volgsjövägen 16, 912 34 Vilhelmina...

Övernattning dag 5 - 6

Clarion Hotel Grand Östersund
Dusch/wc, telefon, TV, radio, värdeskåp, strykjärn och hårfön. Hotellet ligger i centrum och har restaurang, bar, pool och bastu. Våningar: 4 Rum: 176 Hiss finns Prästgatan 16, 831 31 Östersund www.no...

Övernattning dag 6 - 7

Hotell Mora Parken
Naturskönt beläget hotell i dalastil beläget i markplan med frukostmatsal, sällskapsrum, gym. Gångavstånd till Mora Centrum. Till rummen ingår parkering, wifi, frukost. Våningar: 1 Rum: 73 Parkvägen,...