Skip to main content

Jokkmokks marknad

Det är populärt att följa med på vår resa till Jokkmokks marknad, ni kommer att få ett reseminne som lever kvar länge. Det är för oss i södra Sverige magiskt och exotiskt att komma upp och möta den stränga kylan och vintermörkret. Resans program innehåller mer än bara Jokkmokks marknad. Vi besöker naturligtvis Ishotellet, LKAB:s gruva, Jokkmokks Tenn och Àjtte museum. Vi bor på trevliga hotell och platser; till exempel Hotel Storforsen beläget intill Storforsen i Älvsbyn. Resan går genom inlandet norrut och vi upplever svenska vinterfjäll och hemåt följer vi E4:an med avstickare till bland annat Högakustenbron och Uppsala. Det blir stopp med jämna mellanrum då vi stannar för mat- och fika.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 Hemorten - Järvsö

  Tidig morgon åker vi från hemorten, stannar för kaffe och fortsätter till Lindesberg för lunch. Under eftermiddagen passerar vi Dalarna och tar en paus i trakten av Falun. Vi fortsätter resan mot Hälsingland och Ljusdal. Väl framme i Järvsö checkar vi in på trevliga Hotel Järvsöbaden. Turistnäringen i Järvsö sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1860-talet fick man här gästgiveritillstånd. Alla kvällar under resan äter vi gemensam middag på våra hotell. 66 mil.

 • DAG 2 Järvsö - Arvidsjaur

  Vi tar plats i bussen och fortsätter resan till Östersund, Jämtlands enda stad! Här stannar vi för lunch innan resan fortsätter längs ett vintrigt landskap. Under eftermiddagen kommer vi till Vilhelmina och södra Lappland. Kvällstid är vi framme i Arvidsjaur, mitt i Lappland och bara 10 mil från Polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia. 64 mil.

 • DAG 3 Arvidsjaur - Gällivare

  Trevligt besök väntar idag i Jokkmokk! Vi ska besöka Jokkmokks Tenn där vi får en rundvisning och hör historien om deras tenn- och silverarbeten. Här har man arbetat vidare med den samiska tenntraditionen och tagit vara på de klassiska formerna och på sättet att utsmycka. Ett uppskattat besök där personalen på ett lättsamt sätt tar emot oss. Egen tid i Jokkmokk innan vi åker vidare norrut. Om tillfälle ges tar vi svängen förbi Porjus kraftstation, en enastående byggnad. När den byggdes 1915 fick den stor uppmärksamhet på grund av sitt läge och för sin, på den tiden, avancerade byggteknik. Vi fortsätter till Gällivare där vi bor på Grand Hotel Lapland där det också finns relax och bastu. 22 mil.

 • DAG 4 Gällivare - Utflyktsdag

  En unik och spännande dag väntar! Upplevelser i Kiruna och Jukkasjärvi. Nya avancerade framtidsplaner för Kiruna väntar då många och viktiga byggnader ska flyttas för att ge plats åt gruvdrift. I LKAB:s gruva blir vi guidade i en autentisk gruvmiljö. Vi tar del av utställningar, bildspel och multimedia som visar gruvbrytning och tillverkning av järn och stål. Vi fortsätter till Jukkasjärvi och börjar med lunch på värdshuset. Efteråt går vi över vägen till populära ICEHOTEL. Här i den fantastiska isbyggnaden får vi en guidad visning som ger en upplevelse för livet. Vi avslutar med ytterligare ett besök, Jukkasjärvi kyrka, en fin avslutning på dagen innan vi återvänder till vårt hotell i Gällivare. 23 mil

 • DAG 5 Gällivare - Älvsbyn

  Den klassiska Jokkmokks marknad! År 1605 bestämde Sveriges konung, Karl IX, att marknadsplatser skulle inrättas i norra Sverige. Här i Jokkmokk fanns då inget samhälle men det blev då platsen där Lule Lappmarks marknadsplats skulle anläggas. Utbudet av aktiviteter är stort. Det finns vinteraktiviteter, utställningar, gudstjänster, föreställningar, filmer samt föreläsningar. Även utbud av mat och dryck finns det gott om. Det blir en speciell och frisk dag ute på världens kallaste marknad. Det blir tid till att besöka Àjtte, Svenskt Same- och Fjällmuseum som är huvudmuseum för den samiska kulturen. Efteråt åker vi direkt till Älvsbyn och vårt fina boende för natten, Hotel Storforsen med sitt fantastiska läge vid Storforsen. Det är pampigt på våren då vårfloden dånar och magiskt när kylan förvandlar vattendropparna till iskristaller. 20 mil.

 • DAG 6 Älvsbyn - Hudiksvall

  Vi lämnar Hotel Storforsen och fortsätter resan utmed E4:an. Vi gör stopp för kaffe och lunch samt tar svängen förbi Högaskustenbron som nästan blir vackrare i vinterskrud. Vi fortsätter till Hudiksvall och Quality Hotel Statt där vi övernattar. 60 mil.

 • DAG 7 Hudiksvall - Hemorten

  På hemvägen gör vi ett uppehåll i Uppsala. I Malmköping på trevliga Plevnagården äter vi vår avskedslunch. Med en bensträckare utmed sista etappen är vi snart tillbaka på hemorten. 65 mil.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Hotel Järvsöbaden

Övernattning dag 2 - 3

Hotell Laponia Arvidsjaur
Bad/dusch/wc, TV, telefon. Hotellet har restaurang, pool, bar, relaxavdelning med bastu. Våningar: 4 Rum: 200 Hiss finns Storgatan 45, 933 33 Arvidsjaur www.hotell-laponia.se 0960-55 500...

Övernattning dag 3 - 5

Grand Hotel Lapland

Övernattning dag 5 - 6

Hotell Storforsen

Övernattning dag 6 - 7

Quality Hotel Statt Hudiksvall
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön. Hotellet ligger centralt. Våningar: 4 Rum: 106 Hiss finns Storgatan 36, 824 22 Hudiksvall www.nordicchoicehotels.se/hotell/sverige/hudiksvall/quality-hotel...