Skip to main content

Höga Kusten med Viking Cinderella

Följ med på en härlig tredagarskryssning till Höga Kusten och Härnösand och upplev en unik mix av vild natur och kornblått hav. Njut på soldäck när vi kryssar inomskärs i dess vackra skärgård.

Sedan 2000 är Höga Kusten klassat som världsarv av UNESCO med en unik skärgårdsmiljö och världens högsta marina kustlinje. De dramatiska klipporna som stupar rakt ner i havet är resultatet av världens största landhöjning, hela 800 meter sedan isen började smälta efter den senaste istiden - och den fortgår än i dag! Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gate, och det mäktiga Skuleberget är några av de mest kända landmärkena.

Ombord njuter du av ett härligt båtliv med kulinariska matupplevelser, shopping, nöjen och roliga aktiviteter för barnen. Skön stämning och magiska skärgårdsvyer, ja det får du på köpet.

Fritextsökning

Utflyktsprogram

Höga Kusten är utan tvekan en av norra Europas allra vackraste platser. Ta pulsen på sommarstaden Härnösand och njut av kustens magiska natur under någon av våra utflykter.

Utflyktsarrangör Viking Line, begränsat antal platser/utflykt.

Stadsvandring, lunch & bergsvyer

Följ med på stadsvandring genom Norrlands bästa sommarstad, med anor ända från 1585. Längs promenaden berättar vår guide allt om Härnösands spännande historia, byggnaderna och människorna som levt och verkat här. Vi strosar genom den historiska stadsdelen Östanbäcken med alla vackra trähus och beundrar ståtliga Härnösands domkyrka med den 17 meter långa regnbågsmattan, en symbol för mångfald och allas lika värde (rullas ut fr o m 15/5, då vädret tillåter).

Efter vandringen tar vi bussen till toppen av Vårdkasberget med milsvid utsikt över staden och havet.

Innan färden till Vårdkasberget toppar vi utflykten med en matupplevelse på anrika St Petri Logens restaurang. Där bjuds vi på en buffé med smaker från Norrland och Höga Kusten.

Turen tar ca 3 tim 40 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 625:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Hemsö fästning – historia och havsutsikt

Låt våra duktiga guider ta dig med till kalla krigets dagar vid Hemsö fästning. I natursköna omgivningar, mitt i Ångermanälvens mynning, ligger det som en gång var kustförsvarets största anläggning. Förr var fästningen klassad som topphemlig, men nu har du chansen att känna på hur det var att verka och leva där för de 360 män som huserade i anläggningen. Samtidigt får du höra mer om de hot Sverige stod inför efter andra världskrigets slut.

Utflykten bjuder på många minnesvärda upplevelser både under och över jord, med milsvid utsikt över kust och hav från det 140 meter höga Storåberget. Innan vi tar oss tillbaka till hamnen avnjuter vi lunch i fästningens restaurang, där köket bjuder på lokala matupplevelser och gott kaffe till magnifika havsvyer.


Turen tar ca 3 tim 40 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen, kort färjetur över till Hemsön. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 725:-/vuxen inkl buss, guidning och lunch (460:-/barn 3–12 år). Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Högakustenbron och lokala delikatesser

Följ med på en utflykt där du får uppleva allt från spektakulära broar till surströmmingtapas och historiska händelser. I fokus står så klart den mäktiga Högakustenbron, som med sina 180 meter ovan vattenytan är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Tycker du att den liknar Golden Gate-bron i San Fransisco? Det är ingen slump, när bron byggdes 1997 stod den amerikanska hängbron som förebild. Vi beundrar bron och den magnifika utsikten från Hotell Höga Kusten medan vi mumsar på en surströmmingstapas – ett perfekt tillfälle att testa den omdiskuterade delikatessen.

Hotellet är välkänt för sitt goda kök, och till lunch serveras ännu fler lokala läckerheter, som stekt inlagd strömming. Till kaffet kan du njuta av bygdens stolthet, chokladdoppat tunnbröd. Här kan du också passa på att köpa souvenirer i form av lokalt hantverk och delikatesser.

På väg tillbaka åker vi över ännu en spektakulär bro – Sandöbron. När den första Sandöbron byggdes 1939 störtade gjutformen för spannet samman och 18 arbetare omkom. En tragisk olycka som enbart blev en notis i rikspressen eftersom andra världskriget bröt ut dagen därpå. Vid södra brofästet står monumentet från Ådalen 31, en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet. Turen tar ca 3 tim 10 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

 

Pris: 780:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

High Coast Whisky – rundtur med provning

Älskar du whisky och gamla skrönor? Då kommer du att älska den här utflykten! Efter ett kort fotostopp vid den mäktiga Högakustenbron är vi framme vid Ångermanälvens brusande mynning. Här ligger High Coast Whisky, ett av världens nordligaste whiskydestillerier.

Under en guidad tur får vi inblick i den världskända whiskyn och dess fem framgångsfaktorer: klimatet, älven, noggrannheten, råvarorna och faten. Ambitionen är hög – att skapa världens bästa maltwhisky. Under World Whisky Awards 2017 i London tilldelades destilleriet priset för bästa whisky i klassen Swedish whisky. Vi får höra allt om destilleriets historia och även en och annan skröna från den gamla flottarepoken längs Ångermanälven.

Efter en god lunch, med råvaror från bygden, är det dags för det vi alla väntat på: whiskyprovning av den bästa svenska whiskyn vid World Whisky Awards 2017. Vi testar tre sorter under ledning av High Coast Whiskys experter. På vägen tillbaka stannar vi till vid Ådalsmonumentet, rest till minne av de fem arbetare som föll offer för militärens kulor under konflikten 1931.

Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.  Pris: 980:-/pers inkl buss, guidning, provsmakning o lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Hernö Gin 

Besök Hernö Gin och lär dig mer om gintillverkning i samband med ginprovning i destilleriet. Det doftar gott av enbär hos Hernö Gin i Dala, Home of Swedish Gin, strax utanför Härnösand. Vi besöker Sveriges första renodlade ginproducent vars destilleri är beläget i ett rött hus med vita knutar mitt i landsbygdsidyllen. Den lilla uppstickaren är världens mest prisbelönta gindestilleri sedan 2015 och har blivit utsedd till International Gin Producer of the Year två gånger. Dessutom är grundaren Jon Hillgren invald i Gin Hall of Fame som tredje person i världen. Inte undra på att det smakar gott i glasen.

Här får du veta mer om gintillverkning i allmänhet och om Hernö Gin i synnerhet i en svårslagen miljö vid de två stora kopparpannorna där världens bästa gin skapas med inspiration av naturen. Sedan får du prova gin under ledning av Hernö Gins välmeriterade provningsledare och lära dig mer om vad som påverkar doft och smak.

Turen tar ca 2,5 tim. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 595:-/pers inkl buss, guidning och provning av fem olika sorters gin, med och utan tonic. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Med linbana till Skulebergets topp

Var beredd på en dag med svindlande vyer och en rejäl dos av vackra naturlandskap. Höga Kusten har världsrekord i landhöjning! Här går världens högsta kustlinje hela 286 meter över havet. Landhöjningen har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. På vår väg norrut till Skuleberget stannar vi till för att beundra Högakustenbron från utsiktsplatsen på Hornöberget.

Framme vid Skuleberget tar vi linbana upp till toppen och njuter av den fantastiska utsikten och god lunch i form av en matig smörgås. Skuleberget är med sin dramatiska profil ett av Höga Kustens viktigaste landmärken, och utsågs till ett världsarv av Unesco år 2000. Det som en gång var små öar är i dag höga, skogsbeklädda berg.

Under bussresan och uppe på Skuleberget får du veta allt om landhöjningen och vad som har skapat Höga Kustens dramatiska landskap. 

Turen tar ca 4 tim 10 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut. Rekommenderad åldersgräns för linbaneturen är minst 3 år.

Pris: 795:-/vuxen (620:-/barn 3–12 år) inkl buss, guidning, Skulebergets linbana t/r och matig lunchsmörgås. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa. 

 

 

Dagsprogram

 • DAG 1 Hemorten – Mot Höga Kusten

  Vi stannar och rastar på vår väg mot Stockholm. Vårt kryssningsfartyg M/S Viking Cinderella avgår från Stadsgårdskajen 17.00. Medan vi sakta seglar ut från Stockholm i sommarkvällen bjuds vi på en härlig stämning med underhållning, kanske på soldäck om vädret tillåter. Under resan kommer vi att få ta del av shower eller uppträdanden varje kväll. På utresan njuter vi av Svenska Kocklandslagets goda middagsbuffé där vin, öl, läsk och kaffe ingår. Känner du för att dansa så är dansgolvet öppet, eller varför inte koppla av i vinbaren Bottega och njuta av levande musik med något gott i handen.

 • DAG 2 Härnösand

  När det är dags att vakna så är vi framme i Härnösand som är Höga Kustens sydligaste kuststad. Vi njuter av den stora frukostbuffén som står uppdukad, därefter har vi hela dagen framför oss i denna vackra stad.
  Fartyget ligger ett stenkast från centrum, så det är lätt att på egen hand besöka den charmiga staden med sina välbevarade trähus och båtliv mitt i staden. Vår reseledare gör även en liten stadsvandring för dig som är intresserad av att höra lite mer om staden, denna rundvandring ingår i priset.
  Vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av Viking Lines guidade utflykter.
  Vid 15.00 är det dags att börja återfärden. Vi seglar sakta inomskärs från Härnösand genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingens paradisö Ulvön och Trysundaön. På kvällen väntar en dignande skaldjursbuffé tillsammans med ett urval av kötträtter och vegetariska rätter. Hummer, kräftor, marinerade sommargrönsaker och kryddstekt oxfilé – här saknas inget! Vin, öl, läsk och kaffe ingår. Barnen har såklart en egen buffé att plocka godbitar från.

 • DAG 3 Kryssning – Hemorten

  Vi tillbringar vår sista kryssningsdag till havs. Delta i aktiviteter ombord, passa på att shoppa till taxfreepriser eller koppla av på soldäck. I restaurangen väntar oss en god brunch. Varför inte unna dig en härlig behandling som finns i den fina spa-anläggningen (förbokas, på vissa avgångar kan bokning endast ske ombord i mån av plats) I Viking Cinderellas spa-avdelning hittar du allt du behöver för en riktigt skön stund – jacuzzi, ångbastu, kallvak ("isdopp"), pool, bastu, hälsobar och spashop. Vi är tillbaka vid Stadsgårdskajen 14.00, här väntar vår buss för vidare hemfärd. Vi stannar och rastar längs vägen. Hemkomst på kvällen.

Avgångs- och hemkomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
NYBRO Garaget Sågaregatan 13 07:45 22:00
NYBRO Busstationen 07:50 21:55
KALMAR Rasta 08:15 21:30
VÄXJÖ Bussgaraget Rådjursvägen 08:30 21:15
ÅLEM Preem 08:40 21:05
ROTTNE Rottnegården 08:45 21:00
MÖNSTERÅS Circle K 08:50 20:55
NOTTEBÄCK Nottebäcksterminalen 09:05 20:40
OSKARSHAMN Parkering vid Arenan 09:10 20:35
SÄVSJÖ Busstationen 09:20 20:25
KORSBERGA Parkering vid kyrkan 09:25 20:20
GAMLEBY Hpl Flisvägen (Värmeverket) 09:30 20:15
VETLANDA hpl I resecentrum 09:40 20:05
MÅLILLA Bussterminalen 09:50 19:55
VÄSTERVIK Ljungheden Busshållplats 09:50 19:55
NÄSSJÖ Resecentrum 09:55 19:50
EKENÄSSJÖN hpl Konsum 10:00 19:45
HULTSFRED Busstationen 10:05 19:40
EKSJÖ Abborraviken 10:15 19:30
VIMMERBY Nilsbuss garage Älåkragatan 10:30 19:15
TRANÅS Järnvägsstationen 10:55 18:50
KISA Busstationen 11:05 18:40
MJÖLBY Järnvägsstationen 11:30 18:15
LINKÖPING Circle K, Ryd 12:00 17:45
NORRKÖPING Busstationen hpl C5 12:40 17:05

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
11/9Flera Höga Kusten med Viking CinderellaMer än 82 995:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 3

M/S Viking Cinderella
På kryssningsfartyget Viking Cinderella bjuds det på underhållning av högsta kvalitet med shower eller uppträdanden varje kväll. - Före kvällsunderhållningen i Club Étage passar kryssningsvärdarna p...