Skip to main content

En resa till Samernas land


Samernas historia går tillbaka fler än 2000 år och arkeologiska fynd gör att historien ständigt får skrivas om. Följ med på en resa till Sápmi – samernas land! Vi upplever fjällvärlden och samernas vardag hos bland annat Båtsuoj Samecenter. Vi kommer fjällvärlden nära på Saxnäsgården som ligger perfekt mellan vatten, skog och fjäll. På köpet får vi det exotiska med dagsljus dygnets alla timmar. En intressant resa? Det är bara förnamnet!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 Hemorten – Hudiksvall

  Tidig morgon åker vi från hemorten. Vi stannar under dagen för matpauser. Resan fortsätter upp till Hudiksvall där vi checkar vi in på Quality Hotel Statt, ett anrikt hotell beläget centralt i staden. 64 mil.

 • DAG 2 Hudiksvall - Arvidsjaur

  Vi tar plats i bussen och åker mot Höga Kusten-bron. Det blir en bra kombination med förmiddagskaffe och besöksmål. Bron är en attraktion av världsklass där man har milsvid utsikt ut mot Ångermanälven. Resan fortsätter norröver och vi passerar Örnsköldsvik och Nordingrå. Lunchstopp gör vi strax efteråt och fortsätter sedan de sista milen till Arvidsjaur. Nu är vi mitt i Lappland och bara 10 mil från polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia. 58 mil.

 • DAG 3 Utflyktsdag till Arjeplog

  Idag ska vi ägna oss åt Arjeplog med omgivningar. Först åker vi till berget Galtispuoda, strax utanför centrum. Här möts vi av en mångmilautsikt, från toppen ser man både sjöar och älvar som omger Arjeplog. Vid klart väder kan man se de fyra grannkommunerna, Sorsele, Jokkmokk, Arvidsjaur och Saltdal kommun i Norge. Vidare till nästa besök som är på Båtsuoj Samecenter. Det blir en härlig förmiddag där vi får ta del av samernas seder och bruk och lära oss allt om renarnas praktiska betydelse. Här kan man höra knäppet av renens klövar och ljudet av skällrenens bjällra. Efter en kort promenad ner till kåtorna serveras det lunch och här vi sitter på renskinn runt den sprakande elden. Åter till Arjeplog och ett besök vid Silvermuséet. Den världsberömde lappmarksdoktorn Einar Wallqvist grundade museet, berömt för sina unika samlingar av samiskt silver. Vår guide tar oss med på en resa tillbaka i tiden. Efteråt åter till hotellet i Arvidsjaur. 18 mil.

 • DAG 4 Arvidsjaur – Marsfjäll

  Vi tar sikte mot Vilhelmina och Marsfjäll idag. Vi tar oss från Norrbotten till Västerbotten med paus utmed vägen. Vårt första besök i dag blir på Risfjells Sameslöjd i Vilhelmina. En privatägd butik där utbudet är äkta sameslöjd. Här finns också galleri och museum av samiska samlingar och vem vet, om vi har tur kan det också bjudas på jojk. Mot Marsfjäll och på vägen stannar vi för lunch hos M Bergmans Fisk. Dagens etapp fortsätter och vi kommer att köra en sträcka utmed Malgomajsjön och vid Trappstegsforsen tar vi av mot vårt hotell i Marsfjäll. Vårt boende för natten är Saxnäsgården Hotell & Konferens beläget i södra Lappland i en magisk fjällvärld mellan vatten, skog och fjäll. Kvällens middag serveras i restaurangen med typisk utsikt över Kultsjön och Marsfjällen. 32 mil.

 • DAG 5 Marsfjäll - Östersund

  Det blir ett fotostopp vid Trappstegsforsarna innan vi lämnar Marsfjället. Via Saxnäs åker vi mot Fatmomakkes kyrkby, sedan 1700-talet samernas samlingsplats. Platsen har haft, och har fortfarande stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland. Samer och nybyggare har haft skilda byggnadstraditioner, vilket avspeglar sig i Fatmomakke. En guide möter oss och berättar om allehanda ting och därefter serveras vi äkta kokkaffe med smörgås i Lapp-Lisas bönekåta. Bönekåtan byggdes 1947 och bekostades av Anna-Lisa Öst, mer känd som Lapp-Lisa. Resan fortsätter via Klimpfjäll vidare längs Vildmarksvägen och upp på Stekenjokkplatån. Här uppe på den trädlösa och milsvida fjällheden flyter de båda åarna Gavostjukke och Saxån fram. Har man tur kan man se både kungsörn och fjällräv. Färden går vidare mot Gäddede, där vi stannar för lunch på restaurang Pilgrim. I Jämtlands ”huvudstad” Östersund tar vi in på centralt belägna Clarion Hotel Grand. 38 mil.

 • DAG 6 Östersund - Frösön – Mora

  Vi besöker vackra Frösön innan vi åker mot Mora. Ett trevligt stopp i Persåsen väntar där det blir tid för lunch och besök i butiken. Sen eftermiddag är vi sedan framme vid vårt boende på Hotell Mora Parken. 31 mil.

 • DAG 7 Mora – Arboga – Hemorten

  Siljan passeras på vår väg och vi gör ett kort uppehåll i Rättvik innan vi fortsätter mot Arboga. Det är en trevlig stad med välbevarad stadskärna. Tack vara ett strategiskt läge och goda transportmöjligheter blev staden tidigt en viktig handelsplats. På restaurang Ågården äter vi lunch och efteråt tar vi en promenad bland de vackra kvarteren. Vi kör sedan den sista etappen mot hemorten med minnen från fjäll, intressanta besök och nyvunnen kunskap om samernas kultur. 54 mil.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Quality Hotel Statt Hudiksvall
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön. Hotellet ligger centralt. Våningar: 4 Rum: 106 Hiss finns Storgatan 36, 824 22 Hudiksvall www.nordicchoicehotels.se/hotell/sverige/hudiksvall/quality-hotel...

Övernattning dag 2 - 4

Hotell Laponia Arvidsjaur
Bad/dusch/wc, TV, telefon. Hotellet har restaurang, pool, bar, relaxavdelning med bastu. Våningar: 4 Rum: 200 Hiss finns Storgatan 45, 933 33 Arvidsjaur www.hotell-laponia.se 0960-55 500...

Övernattning dag 4 - 5

Saxnäsgården Hotell & Konferens AB
Dusch/wc, telefon, TV, radio och hårfön. Hotellet har restaurang, värdeskåp, pool och solarium. Våningar: 5 Rum: 39 Hiss finns Saxnäsgården, 910 88 Marsfjäll www.saxnas.se 0940-377 00...

Övernattning dag 5 - 6

Clarion Hotel Grand Östersund
Dusch/wc, telefon, TV, radio, värdeskåp, strykjärn och hårfön. Hotellet ligger i centrum och har restaurang, bar, pool och bastu. Våningar: 4 Rum: 176 Hiss finns Prästgatan 16, 831 31 Östersund www.no...

Övernattning dag 6 - 7

Mora Parken Hotell och Konferenscenter
Naturskönt beläget hotell i dalastil beläget i markplan med frukostmatsal, sällskapsrum, gym. Gångavstånd till Mora Centrum. Till rummen ingår parkering, wifi, frukost. Våningar: 1 Rum: 73 Parkvägen,...