Hitta din resa

ÖSTERBOTTEN MED ROVANIEMI, 7 DAGAR


 

 

Är du på jakt efter det exotiska, intressanta eller rent av det sällsynta? Följ med och bli förtjust i Österbottens kustnejd med charmiga kuststäder och skärgård. Vi får uppleva Rovaniemi och efter två nätter i polcirkelområdet fortsätter resan i Sveriges kustband från Torneå-Haparanda ner till Falun. Vi reser under den tid då det är ljust nästan dygnet runt i finska Lappland!

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten – Åbo

Bussen tar oss till Stadsgårdskajen i Stockholm, där Viking Line kryssningsfartyg väntar. Båten avgår 20.00 och vi träffas sedan i matsalen för att njuta av en riklig middagsbuffé. Övernattning i luftkonditionerade hytter med dusch/wc. (Tips! Packa en övernattningsväska för första natten så slipper du att släpa på resväskor över landgångar i båda länderna.) 35 mil.

 

DAG 2 Åbo – Karleby

Vi lägger till vid Åbo hamn och börjar vår resa mot Rauma. Det var den första finska staden som placerades på UNESCOs världsarvslista över kulturminnen. Staden är idag den största "levande" trästaden i hela Skandinavien. Rauma är framförallt känd som spetsknypplarnas stad, men sevärdheterna är många. Efter en rundtur fortsätter vi till Vasa, den finska staden som ligger närmast Sverige. Namnet kommer från ätten Vasa som grundlade staden på 1600-talet. Ca en tredjedel av stadens invånare talar än i dag svenska. Lokalguide möter upp för en rundtur. Vi kommer till Karleby, centrum för mellersta Österbotten. Här finns den gamla trähusstaden "Neristan" en av Finlands största trähusstäder, och här vilar gamla skeppsredar- och tjärborgartraditioner. Vi stannar en natt och bor på Original Sokos Hotel Kaarle. 44 mil.

 

DAG 3 Karleby – Rovaniemi

Mot Rovaniemi gör vi ett stopp vid idylliska Uleåborg eller Oulu vid Uleälv. En kort rundtur i staden där vi kommer förbi domkyrkan och den livliga salutorgshandeln. Senare på dagen är vi framme i Kemi som har fått sin prägel av Kemi älv, som flyter genom kommunen i nord-sydlig riktning. Vi följer älven till Lapplands huvudstad Rovaniemi. Vid ankomsten checkar vi in på anrika och trevliga Cumulus Resort Pohjanhovi. 42 mil.

 

DAG 4 Rovaniemi

Rovaniemi är huvudstaden i Lapplands län och ligger vid Polcirkeln, ca 800 km norr om Helsingfors. Här bor ca 62 000 invånare som får stå ut med en lång och kall vinter, lägsta uppmätta temperatur -45,3°C.. Men på sommaren kan man här uppleva den exotiska midnattssolen, hoppas vi har den turen. Staden är Europas till ytan största stad/kommun. Hösten 1944, under Lapplandskriget brändes byggnader ned till 90 procent av retirerande tyska trupper. Alvar Aalto ritade en ny stadsplan, enligt vilken staden efter hand byggdes upp. Vi gör en omfattande rundtur med lokalguide och efter lunch fortsätter vi till Polcirkeln och Polcirkelcentret. Här har man möjlighet att bli fotograferad tillsammans med tomten och att även få en julhälsning hemskickad. Dessutom finns mängder av butiker, vilka säljer bland annat finska handarbeten. 4 mil.

 

DAG 5 Rovaniemi – Umeå

I Tornedalen strömmar Torne älv på gränsen mellan Finland och Sverige. Älven är Europas största fritt strömmande älv som vi kör över och är en utmärkt laxälv. Vi fortsätter mot speciella Luppioberget som under kalla krigets dagar var en försvarsanläggning. Här finns grottsystem och terrassliknande formationer som förvånat och väckt stor respekt hos människor. Detta tillsammans med en magnifik utsikt gör berget till ett givet besöksmål. Vi tar en kaffepaus vid Kukkolankosi eller på svenska, Kukkolaforsen. Resan fortsätter förbi Torneå-Haparanda som mer eller mindre har vuxit samman. I Luleå stannar vi för lunch som är bokad i förväg.  Resan fortsätter E4:an och snart är vi framme i Björkarnas stad, Umeå. Vi bor på centralt belägna First Hotel Dragonen. 58 mil.

 

DAG 6 Umeå – Falun

På väg från Umeå till Falun gör vi uppehåll för kaffe och kommer vid lunchtid till Högakustenbron.  Vägbron över väg E4 och ett populärt besöksmål - Sveriges "Golden Gate" med en längd på över 1800 meter. I Falun checkar vi in på First Hotel Grand. 56 mil.

 

DAG 7 Falun – Hemorten

På vägen söderut stannar vi för kaffe på lämpligt ställe. Lunchbuffén står uppdukad på Stjernsunds Slottscafé, intill vackra Stjernsunds Slott i Askersund. Vi fortsätter de sista milen hem till våra hemorter. 42 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2018-06-04 8+ 7.450 kr G Boka

 

Allt detta ingår i priset

  • Buss- och båtresor
  • 6 övernattningar med frukost
  • 1 övernattning med del i 2-bädds insideshytt med frukost
  • Middag dag 1, 2, 3, 4 och 6
  • Lunch dag 2, 5 och 7
  • Lokalguide i Vasa och Rovaniemi
  • Utflykter enligt programmet
  • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 810:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 2 - 3
Sokos Hotel

KARLEBY, Finland

Kauppatori 4, F-67100 Kokkola
00358-6 826 6111
www.sokoshotels.fi/sv/karleby/sokos-hotel-kaarle

Våningar: 4 Rum: 159 Hiss finns
Dusch/wc, telefon, TV, radio, minibar/kylskåp, strykjärn och hårfön

Destinationshotell Dag 3 - 5
Cumulus Resort Pohjanhovi

Rovaniemi, Finland

Pohjanpuistikko 2, 96200 Rovaniemi
+358 16 33711
www.rantasipi.fi/hotellit/pohjanhovi/sv_FI/hem/


Rum sammanlagt 212. Hotellet är rökfritt. En del av rummen har balkong. TV (10 kanaler). Radio (5 stationer). Deluxe rummen har Minibar. Avgiftsbelagt filmkanal. Hårtork. Kostnadsfri trådlös internetanslutning.

Övernattningshotell Dag 5 - 6
First Hotel Dragonen

UMEÅ, Sverige

Västra Norrlandsgatan 5, 903 27 Umeå
090-12 58 00
www.firsthotels.se/hotell/sverige/umea/first-hotel-dragonen/


Övernattningshotell Dag 6 - 7
First Hotel Grand

FALUN, Sverige

Trotzgatan 9-11, 791 71 Falun
023-794880 /grandfalun
www.firsthotels.se/grandfalun

Våningar: 4/5 Rum: 151 Hiss finns.
Dusch/wc, telefon, TV och radio.