Hitta din resa

MIDNATTSSOLENS LAND 10 DAGAR

 

Är du hjälplöst förälskad i norra Sverige och Norge? Vill du uppleva Midnattssolen? Är du nyfiken på en härlig långresa med buss? Här är resan som tar dig till kända och okända platser i vårt avlånga land med möjligheter att utforska Lappland - "Europas sista vildmark". Många som åkt med Ramkvillabuss till Jokkmokks marknad och upplevt landskapet i vinterskrud har nu tillfälle att uppleva en sommarresa också. Här är den - plus att det också blir upplevelser i Norge där naturen är så fascinerande och vacker... det är bara att packa väskan och följa med!

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten - Söderhamn

Vi åker från hemorten och stannar för kaffe utmed vägen. Resan fortsätter och vid lunchtid är vi framme i trakten av Västerås där vi äter lunch på egen hand. Under eftermiddagen passerar vi Södermanland och gör paus efter vägen och fortsätter förbi Gävle. I Söderhamn bor vi första natten, vi checkar in på centrala First Hotel Statt. Alla kvällar under resan serveras middagar på våra hotell. 56 mil

 

DAG 2 Söderhamn - Älvsbyn

Efter frukost fortsätter resan till Högakustenbron, hängbron över Ångermanälven som är ett populärt besöksmål. Efter en paus åker vi vidare till Umeå, Västerbottens residensstad och en populär universitetsstad, där vi stannar för lunch på egen hand. Sedan åker vi utmed kusten till Skellefteå, ofta kallad för "Guldstaden" där vi gör ett stopp. På kvällen är vi framme vid Älvsbyn, "Norrbottens pärla" vid Pite älv och vi bor på Hotel Storforsen. 66 mil.

 

DAG 3 Älvsbyn - Kiruna

På Jokkmokks Tenn får vi en intressant visning av deras produktion av det gedigna och gamla hantverket av samiska smycken och bruksföremål. Efteråt är det fritt fram att handla i butiken och det serveras också kaffe. I Jokkmokk blir det lunch på egen hand. På vägen till vårt hotell i Kiruna kommer vi förbi Porjus kraftstation. När den byggdes 1915 fick den stor uppmärksamhet på grund av sitt läge och för sin, på den tiden, avancerade byggteknik. Efteråt fortsätter vi till Kiruna och under tiden kan vi njuta av den vackra naturen som passera revy. Vi är framme tidig kväll och något mörker senare behöver vi inte uppleva här i det exotiska Lappland. Vi bor på centrala Scandic Ferrum i två nätter. 56 mil.

 

DAG 4 Kiruna

I dag blir det upplevelser i Kiruna och Jukkasjärvi. Nya och spännande framtidsplaner för Kiruna väntar då många och viktiga byggnader ska flyttas för att ge plats åt gruvdrift. Vi blir guidade i en autentisk gruvmiljö där utställningar, bildspel och multimedia visar gruvbrytning och tillverkning av järn och stål. En av resans många höjdpunkter är Nutti Sami Siida Sameviste i Jukkasjärvi. Här strövar renar omkring och vi får se och höra om renskötsel samt besöka den genuina bosättningsplatsen. Vi blir bjudna på lunch med samiska läckerheter. I Jukkasjärvi kyrka gör vi också ett kort besök. Efteråt åter till Kiruna och hotellet. Efter middagen blir det ett utmärkt tillfälle till en promenad, det är fascinerande att uppleva det ljuset som råder, det är som att komma till ett annan världsdel. Samtidigt en annorlunda utsikt över gruvstaden och den vackra fjällkedjan. 4 mil.

 

DAG 5 Kiruna - Narvik

Vi lämnar Kiruna och Lappland och sätter kurs mot Narvik. Men först besöker vi Björkliden där vi har en hänförande utsikt över sjön Torneträsk och den mäktiga Lapporten med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro. Vi åker vidare och nästa stopp blir vid Riksgränsen, världens nordligaste skidort. Här föddes den moderna skidåkningen i början av förra seklet. Här finns också en hållplats på Malmbanan. Vi fortsätter till Narvik som bjuder på dramatiska naturupplevelser med höga bergstoppar och vackra fjordar. Platsen växte upp omkring hamnen som används för utskeppning av järnmalm från gruvorna i Kiruna. Vi övernattar på Quality Hotel Grand Royal, ett populärt hotell med inspirerande arktisk natur och miljö med fjord och berg nära inpå. Om vi har tur kan vi kanske se midnattssolen här i Narvik. 20 mil

 

DAG 6 Narvik – Mo i Rana

Resan fortsätter söderut utmed den vackra kuststräckan i Nordnorge. Vi passerar Saltdalen, Lönsdalen och kommer till Polcirkeln där vi gör en paius. Vi fortsätter vi vidare längs Saltfjället och Dunderlandsdalen. Vi kommer till Norges nationalpark Saltfjellet-Svartisen och här kan vi se glaciärer som egentligen är två olika, Västra och Östra. Snart är vi i Mo i Rana, som ligger där Ranaelva rinner ut i Ranafjorden. Orten är känd för racerbanan Arctic Circle Raceway och brukar också kallas för Polcirkelstaden. Vi får incheckning på Scandic Meyergården. Innan läggdags kanske en promenad till Moholmen för att studera den gamla trähusbebyggelsen som finns kvar. 43 mil

 

Dag 7 Mo i Rana - Namsos

Ny dag i Norge och vi får en skiftande blick av det vackra landskapet när bussen rullar söderut. Ena stunden passerar vi djupa fjordar för att i nästa stund rulla fram mellan bergen. Med stopp för lunch kommer vi via Grong kommer vi till Namsos som ligger längst in i Namsenfjorden, där laxälven Namsen har sin mynning. Staden som grundades 1845 består mest av trähus och har brunnit tre gånger i sin relativt korta historia. Tredje gången var under andra världskriget när staden bombades av tyska flygplan den 20 april 1940. Här finns de stora skogarna som har gjort att orten har haft flera sågverk men idag är det endast ett av elva ursprungliga kvar. Vi tar in på Scandic Rock City Hotel för övernattning. 33 mil

 

DAG 8 Namsos - Röros

Efter frukost beger vi oss till Trondheim, Norges första huvudstad, för besök i den mäktiga Nidarosdomen. Kyrkan har brunnit flera gånger och 1869 restaurerades den till nuvarande skick. Efter lunch på egen hand lämnar vi Trondheim och fortsätter längs Gauldalen för att så småningom nå den charmiga gamla bergstaden Röros, vars kulturmärkta bebyggelse från 1600-talet är helt unik. Staden finns också med på UNESCO´s världsarvslista. Vi bor på Röros Hotell med gångavstånd till centrum. I den här vackra staden gör vi också en intressant stadspromenad. 35 mil.

 

Dag 9 Röros - Rättvik

Vi lämnar vackra Röros och fortsätter resan mot Sverige. I Härjedalen stannar vi för paus i Funäsdalen som bland annat är en känd vintersportort. Även sommarsäsongen är väl utvecklad för turism med bland annat fjällvandring. När vi är framme i Sveg, beläget vid Ljusnan kan det passa bra med ett lunch. Sveg har blivit känt för sin träbjörn, världens största som är ca 13 meter hög och tog två år att bygga. Här firar man också ”Björnfestival” varje år sedan 2006, som har funnits mycket längre tillbaka i tiden under andra namn. Resan fortsätter söderut i landskapet till Dalarna och Rättvik där vi har resans sista övernattning på Hotel Lerdalshöjden. 39 mil.

 

DAG 10 Rättvik - Hemorten

Vi lämnar hotellet efter en rogivande vistelse och åker till Pershyttan beläget utanför Nora. Förmiddagskaffet serveras på Kalasexpressen, tåget som endast går till ditt välmående. Restaurangen finns i den gamla restaurangvagnen från 1927. Vi fortsätter söderut förbi Örebro och Askersund och vidare utmed Vättern till Vadstena. På restaurang Wasa, mitt i den trevliga staden, serveras vår avskedslunch. Efter en resa med många intryck och upplevelser är vi snart tillbaka till våra hemorter igen. 48 mil till Småland.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2017-06-09 8+ 12.390 kr Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 9 övernattningar med frukost
 • Middag 9 gånger
 • Lunch 2 gånger
 • Kaffe 2 gånger
 • Visning av Nutti Sami Siida Sameviste
 • Guidad visning av LKAB: gruva
 • Guidad visning på Jokkmokks Tenn
 • Lokalguide i Trondheim
 • Stadspromenad i Röros
 • Reseledarservice

 

Övrigt

Enkelrumstillägg: 3.140:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 1 - 2
First Hotel Statt Söderhamn

Söderhamn, Sverige

Oxtorgsgatan 17 826 32 Söderhamn
0270-735 70
www.stattsoderhamn.se/


First Hotel Statt är ett klassiskt konferens- och nöjeshotell mitt i hjärtat av Söderhamn. Hotellet har anor från slutet av 18OO-talet och ligger vid det vackra, kullerstensbeklädda Rådhustorget. Hotellet kan erbjuda konferenslokaler för över 6OO deltagare, har egen restaurang, nattklubb, en O’Learys sportsbar och egen auktoriserad och diplomerad medicinsk massageterapeut.

Övernattningshotell Dag 2 - 3
Hotell Storforsen

VIDSEL, Sverige

Bredsel 105, 942 95 Vidsel
0929-72100
www.storforsen.se

Våningar: 5 Rum: 144 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön.

Destinationshotell Dag 3 - 5
Scandic Hotel Ferrum

KIRUNA, Sverige

Lars Janssonsgatan 15, 981 31 Kiruna
0980-39 86 00
www.scandichotels.se/Hotels/Sverige/Kiruna/Scandic-Ferrum

Antal våningar: 6 Hiss finns.
Rummen har bad/dusch/wc, TV, radio och hårfön.

Övernattningshotell Dag 5 - 6
Quality Hotel Grand Royal Narvik

Narvik, Norge

Kongensgate 64 8500 Narvik , Norge
+47 76 97 70 00
www.nordicchoicehotels.se/quality/quality-hotel-grand-royal

162 rum

Övernattningshotell Dag 6 - 7
Rica Meyergården Hotell

MO I RANA, Norge

Fr.Nansensgt. 28, N-8601 Mo i Rana
0047-7513 4000
www.meyergarden.no

Våningar: 5 Rum: 156 Hiss finns.
Bad/dusch/wc, telefon, TV, radio och hårfön.

Övernattningshotell Dag 7 - 8
Rica Rock City Hotel

NAMSOS, Norge

Sverres gate 35, N-7800 Namsos
Telefon: 0047-74224000
www.rica.no/hoteller/namsos/rica-rock-city-hotel

Antal rum: 96 (handikapprum finns).


Övernattningshotell Dag 8 - 9
Röros Hotel

RÖROS, Norge

An-Magrittsvei, N-7374 Roros
Telefon: 0047-72408000
www.roroshotell.no

Antal rum: 156
Runsstandard: Dusch/wc, TV, internet.
Hotellet har restaurang, rumsservice, bastu, pool.

Övernattningshotell Dag 9 - 10
Hotell Lerdalshöjden

RÄTTVIK, Sverige

Mickelsgatan, 795 35  Rättvik
0248-511 50  
www.lerdalshojden.se

Våningar: 3  Rum: 96  Hiss finns.
Dusch/wc, telefon och TV.