Hitta din resa

HÖGA KUSTEN 5 DAGAR

 

Resan bjuder på sevärdheter i obeskrivligt vacker natur och miljö. Höga Kusten, där det norrländska höglandet möter havet, är ett särdrag i svensk natur och har med åren blivit ett begrepp för turister från när och fjärran. Våra upplevelser skiftar från besök i berömda parker och trädgårdar till båtfärd längs den dramatiska kustremsan och provsmakning av surströmming. Vi bor i Kramfors, mitt i natursköna Höga Kusten. Vi blir guidade i detta världsarvsområde och äter lunch på Höga Kusten-bron. På hemvägen bor vi i Uppsala och äter lunch i en av Sveriges mest pittoreska städer - Sigtuna! Följ med och upplev en riktig klassiker bland resor i Sverige!

 


 

Visa program

DAG 1

Tidig morgon åker vi från hemorten och stannar under dagen för både kaffe och lunch. Under eftermiddagen kommer vi till Uppland och Enköping. Staden har anor redan från 1200-talet och fick under 1800-talets slut smeknamnet Pepparrotsstaden då den största delen av grönsaksodlingen bestod av pepparrot. Idag kallas Enköping Parkernas stad och är en av de mest kända parkstäderna i både Sverige och internationellt. Det var under början av 80-talet som stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattson tog det första steget. Det fanns inga träd. ”Alléerna utgjordes av lyktstolpar” har Stefan skämtsamt berättat. Följ med och se hans ombonade atmosfär och bli inspirerad av alla de fantastiska kompositioner som finns här. Lokalguide möter upp och tar oss med på en trevlig rundtur bland utvalda parker. Totalt finns det här 24 olika parker, grönområden och planteringar. Efter denna njutfulla tur checkar vi in på First Hotel Park Astoria i centrum. Middagar serveras varje kväll på hotellen utom den sista i Uppsala. Från Småland 35 mil.

 

DAG 2

Vi lämnar Enköping och fortsätter mot Ockelbo, ett ortsnamn som idag är bekant för flertalet av oss. Det är ju här som vår Prins Daniel är uppvuxen och det är här som den världskända trädgården Wij Trädgårdar finns. 2001 var året som Lars Krantz tillsammans med entusiaster på orten tog på sig uppgiften att skapa ett unikt centrum för nordisk trädgårdskultur. Trädgården har utvecklats och kompletterats med restaurang, café, butik och ett mindre hotell. Det finns sex olika slags trädgårdar som vår trädgårdsguide kommer att visa oss. Vi får vi se storslagna konstellationer av en mängd olika växter samtidigt som vi får tips och idéer till trädgård eller odling hemma. Besöket avslutas med lunch, där maten tillagas från egna odlingar i kombination med lokala råvaror. Resan fortsätter och i Hudiksvall, en charmig gammal hamn- och marknadsplats, stannar vi för paus. Under 1800-talets sista hälft myntades uttrycket "Glada Hudik", till följd av träpatronernas livliga fester och stadens stora sällskapsliv. Hotell Kramm i Kramfors, beläget nära världsnaturarvet Höga Kusten, blir vår ”hem” i två nätter. 48 mil.

 

DAG 3

I dag ska vi ut till Ulvön i Örnsköldsviks skärgård i hjärtat av Höga kusten. Vi åker till Ullånger och ombord på båten som ska ta oss ut till Ulvön serveras det förmiddagskaffe. På ön bor det cirka 40 bofasta men under sommaren utökas antalet då många turister och sommarstugeägare kommer. Ulvön är känd för surströmmingen som tillverkats på ön i över hundra år. Vi strosar runt en stund innan vi äter en härlig fiskbuffé på Ulvö Skärgårdshotell. Vi gör också ett besök på Ulvö Lilla Salteri där vi får en guidad visning och provsmakning av den traditionella rätten surströmming. Innan avresan tittar vi också in i det lilla kapellet som finns här. Båten tar oss sedan tillbaka till Docksta på fastlandet där bussen möter upp. På vägen tillbaka till Kramfors kommer vi förbi olika platser på Nordingråhalvön, bland annat ett tunnbrödsbageri. Vi kommer också till idylliska fiskelägen som Bönhamn och Barsta. 20 mil.

 

DAG 4

Lokalguide möter upp vid vårt hotell och följer med en halvdag för att guida oss runt på Höga Kusten. Det lilla samhället Lunde vid Sandöbron har fört in Ådalen i historieböckerna och här får vi höra berättelsen om kravallerna 1931. Från Höga Kusten-bron kan vi blicka ut över Ångermanälven och vår lokalguide berättar mer om denna attraktion i världsklass. Efter lunch på Höga kusten-bron är det dags att fortsätta vår resa mot Uppsala och på vägen dit stannar vi i Söderhamn. På Östra berget, Söderhamns mest synliga och kanske mest välbesökta utflyktsmål gör vi en kaffepaus. Här finns den vackra borgen, Oscarsborg, som syns i hela centrala staden och som liknar en tysk Rhenborg. Efteråt sätter vi oss i bussen igen för att åka till dagens mål, Uppsala. Här bor vi på First Hotel Linné, som är centralt beläget och nära till stadens utbud av restauranger.  Efteråt kanske det också lockar med en promenad i sommarkvällen. 40 mil.

 

DAG 5

Uppsala har sedan år 1164 har varit ett kyrkligt centrum i Sverige och ärkebiskopssäte inom Svenska kyrkan. Domkyrkan är Nordens största kyrka och dominerar statsbilden fullständigt och universitet är det äldsta sätet för högre utbildning i hela Skandinavien, med andra ord har Uppsala spelat stor roll i vårt land. Innan vi lämnar gör vi en mindre rundtur, kanske en promenad och tar en kaffepaus. På vår hemresa kör vi till Sigtuna för lunch och besök i den 1000- åriga gamla staden. År 970 grundades Sigtuna som Sveriges första stad. Att gå storgatan framåt bland de väl bevarade låga trähusen är en sann och härlig upplevelse. Efteråt tar vi plats i bussen och resan går vidare. Vi pausar utmed vägen innan vi är tillbaka på våra hemorter igen. Till Småland ca 39 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2017-07-10 8+ 5.990 kr5.690 kr G Boka
2017-07-31 8+ 5.990 kr G Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 4 övernattningar med frukost
 • Förmiddagskaffe dag 3
 • Lunch alla dagar
 • Middag dag 1 t o m dag 3
 • Enköpings Parker, rundtur
 • Wij trägårdar, entré och guide
 • Visning o provsmakning på Ulvö Lilla Salteri
 • Lokalguide halvdag Höga Kusten
 • Utflykter enligt programmet
 • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1030:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Destinationshotell Dag 1 - 2
First Hotel Park Astoria

Enköping, Sverige

Kyrkogatan 7, 745 31 Enköping
0171-47 80 80
www.firsthotels.se/Vara-Hotell/Hotell-i-Sverige/Enkoping/First-Hotel-Park-Astoria


First Hotel Park Astoria ligger centralt i Enköping, nära shopping och kommunikationer. Enköping är berömt för sina botaniska trädgårdar, parker och grönområden, och kallas ibland för Parkernas stad. Hotellet har en konferensavdelning med kapacitet för 170 personer och 134 rum, många med en härlig utsikt över Afzeliusparken. På First Hotel Park Astoria erbjuds även ett stort serviceutbud med spa, bastu och restaurang.

Destinationsboende Dag 2 - 4
Hotell Kramm

KRAMFORS, Sverige

Torggatan 14 872 30  KRAMFORS
0612 - 771330  
www.kramm.se

Våningar: 6 Rum: 111  Hiss finns.
Dusch el.badkar/wc, telefon, TV, hårfön, vattenkokare och trådlöst internet.
Hotellet har också bastu och gym som är fritt för hotellets gäster att använda. Restaurang finns.
Ett anrikt hotell som ligger i naturskön miljö med Kramforsås ringlande på hotellets baksida.

Destinationshotell Dag 4 - 5
First Hotel Linné

UPPSALA, Sverige

Skolgatan 45, 750 02 Uppsala
018-102000
www.firsthotels.se/Vara-Hotell/Hotell-i-Sverige/Uppsala/First-Hotel-Linne

Våningar: 4 Rum: 116 Hiss finns


Kommentarer

Vi vill ge högsta betyg till denna resa. Bra upplägg på resan.Bra hotell överlag. Bra mat.Trevliga utflyktsmål med bra guider. Christer Lagesson mycket skicklig och trevlig chaufför. Raija Valtonen utmärkt reseledare påläst och kunnig, tydlig,serviceinriktad. Vi vill rekommendera henne för kommande resor. Bra standard på bussen.
Vi vill ge högsta betyg till denna resa. Bra upplägg på resan.Bra hotell överlag. Bra mat.Trevliga utflyktsmål med bra guider. Christer Lagesson mycket skicklig och trevlig chaufför. Raija Valtonen
Hultén Jan-Olof o Elisabeth