Hitta din resa

GULDRIKET & SAMELAND 6 DAGAR

 

Välkommen med till Västerbotten, landskapet i Norrland som sträcker sig från den vackra skärgården i öster till fjällen vid norska gränsen i väst. Här bjuder svenska naturen på flera smakprover. Outbyggda älvar, milsvida skogområden, skärgårdar med levande båtliv, många fiskesjöar och mäktiga fjäll. Resan passerar revy genom Sveriges landskap och flera trevliga besöksmål väntar utmed vägen. Bolinder Munktell, Svansele Vildmarkscenter, linbanetur Örträsk – Mensträsk och på hemvägen Höga Kusten och en tur i Stockholms skärgård. Vi blir också överraskade över att dygnet känns längre här i norr, det är ljust från arla morgon till långt in på kvällen, snudd på exotiskt för oss i södra Sverige!

 


 

Visa program

Dag 1 Hemorten - Sundsvall

På vår väg norrut stannar vi för kaffe innan vi är framme i Eskilstuna där vi gör ett besök på Munktellmuseet. Här visas 180 års svensk industrihistoria; den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954 för att nämna några. Efter en rundvandring som säkert också väcker många minnen promenerar vi bort till Bolinder Munktell Hotell där vi äter vår lunch. Resan fortsätter norröver och med paus utmed vägen går sedan dagens sista mil till Sundsvall. Vi checkar in på centralt belägna First Hotel Strand. Alla kvällar under resan ingår gemensam middag på vårt hotell. Ca 74 mil från Småland.

 

Dag 2 Sundsvall – Skellefteå

Vi tar plats i bussen och åker mot Umeå för att så småningom komma till Burträsk och Ostriket. Efter en god lunch blir vi guidade på Västerbottensost besökscenter. På 1870-talet gjorde mejerskan Eleonora Lindström ett ”misstag” som resulterade i att en ny och unik ost såg dagens ljus. Denna Västerbottensost är idag en populär ingrediens i våra kök och i vår matlagning. Vi kör vidare mot Skellefteå, också känd som ”Guldstaden” och detta i två syften. Dels för att området är ett av världens mineralrikaste och dels för att Skellefteå AIK tog SM-guld i ishockey 1978. Under sen eftermiddag kommer vi fram och checkar nu in på centrala Quality Hotel Skellefteå Stadshotell. För att se lite mer av staden passar det bra med en promenad under kvällen. 40 mil.

 

Dag 3 Skellefteå – Lycksele

Vi lämnar Skellefteå och åker till Svansele Vildmarkscenter som bjuder på en fascinerande och naturnära utställning. Vi går en rundvandring genom årstider där ca 650 alster finns i naturtrogen miljö och bevarade i sitt rätta element. Vi fortsätter till Örträsk som bland annat är känd för ”världens längsta linbana” vars svävande kabiner blir dagens lunchrestaurang och där alla får fönsterbord. En härlig upplevelse att se utsikt över myrar och sjöar innan vi når målet, Menträsk. Här blir vi mottagna av och får se en journalfilm som visar den intressanta bakgrunden till linbanan. Dagen fortsätter med ännu ett spännande besök! I Kristineberg blir det byte från vår buss till en minibuss som tar oss ned till visningsgruvan och S:t Annas Underjordskyrka. Vid en sprängning i gruvan 1946, visade sig en Kristusbild i bergsväggen, den finns nu i dag i den ekumeniska kyrkan som vi ska besöka. Det är en intressant iakttagelse och man undrar, hur kan det bli så här? Här blir vi också serverade kaffe o kaka. Väl uppe i dagsljuset igen väntar vår buss och vi fortsätter mot Lycksele där vi checkar in på Hotell Lappland.

 

Dag 4 Lycksele – Umeå

För lite drygt 400 år sedan blev Gammplatsen i Lycksele en kyrk- och marknadsplats i Umeå Lappmark. Lycksele sameförening har byggt upp ett sameviste där vår samiske guide visar runt och berättar om allt från forn- till modern historia och om naturreservatet Gammplatsen. Vi får även höra vad som är typiskt i deras liv, om dräkter och byggnader. Detta intressanta besök blir säkert fina minnen för många. Härifrån promenerar vi till det andra besöksmålet på platsen, Skogsmuseet. Med hjälp av guide bekantar vi oss med både huggar- och maskinepoken. Efter att ha fått höra om både historia och nutid i samernas liv, fått fakta om en av Sveriges viktigaste arbetsplatser genom tiderna - ”skogen” - avslutar vi med att äta lunch på Gammplatsens restaurang. Resan fortsätter mot Umeå, en stad med mycket som tilltalar oss turister. Här finns musik av olika slag, t ex jojk, här finns tystnaden, hundspann, mat från världens alla hörn och kaffe över lägerelden och här är lika nära till utförsåkning som till Sveriges soligaste ö. Vårt hotell för natten är Scandic Plaza Umeå, ett stenkast från shoppingen. Ta gärna en promenad för att lära känna staden ännu mer. 15 mil.

 

Dag 5 Umeå – Gävle

Vi åker söderut och kommer till området Höga Kusten där vi gör några stopp och en kort tur för att se det mäktiga och storslagna naturområdet. Vid Docksta går båten över till Ulvön som också är känd för sin surströmmingstillverkning. Vi kör mot Bönhamn ett gammalt fiskeläge i hjärtat av Höga Kusten, vi ser Högbondens fyr och bjuds på en underbar utsikt både mot norr och söder. Efter vackra naturscener fortsätter vi till Höga Kustenbron och stannar på lämpligt ställe för lunch. Vi fortsätter färden och tar paus utmed vägen innan vi tidig kväll är framme i Gävle där resans sista övernattning är bokad på Clarion Hotel Winn.

 

Dag 6 Gävle – Hemorten

Hemresan går via Stockholms skärgård där vi gör ett stopp vid sommaridyllen Vaxholm och fortsätter efteråt till Värmdö. I Gustavsberg gör vi ett besök på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Det är Sveriges enda porslinsfabrik, därtill svenskägd och med all tillverkning i Gustavsberg. Dessutom Nordens enda benporslinstillverkare. Fabriken har funnits här i kontinuerlig drift sedan 1825 och blivit prisbelönt vid flera tillfällen för design, formgivning och funktion. Efteråt åker vi den korta biten till Grand Hotel Saltsjöbaden som välkomnar med sin behagliga atmosfär och med utsikt över hamnen och den berömda svenska skärgården. Ett första klassens hotell med unik placering med närheten till Sveriges huvudstad. Fyllda av intryck som resan har gett fortsätter resan hem till våra hemorter.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2017-07-01 8+ 7.490 kr Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 5 övernattningar med frukost
 • Visning på Bolinder Munktellmuseet
 • Lunch dag 1, 2, 3, 4 och 6
 • Middag dag 1 - 5
 • Eftermiddagskaffe dag 3
 • Visning av Västerbottensost besökscenter
 • Entré till Svansele Vildmarkscenter
 • Linbanetur Örträsk – Mensträsk
 • Filmvisning om linbanans historia
 • Rundvisning av Underjordskyrkan o gruvmuseet
 • Lokalguide i naturreservatet Gammplatsen
 • Entré till Skogsmuseet i Lycksele
 • Besök på Gustavsbergs Porslinsfabrik
 • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 155:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 1 - 2
First Hotel Strand

SUNDSVALL, Sverige

Strandgatan 10, 851 06 Sundsvall
060 - 641 950 /strand
www.firsthotels.se/strand

Våningar: 6  Rum: 203  Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön.
Hotellet ligger centralt, har restaurang, bar, pool,
bastu,solarium och gym.

Övernattningshotell Dag 2 - 3
Quality Hotel Skellefteå Stadshotell

SKELLEFTEÅ, Sverige

Stationsgatan 8, 931 21 Skellefteå
0910-71 10 60
www.nordicchoicehotels.se/quality/quality-hotel-stadshotellet-skelleftea/

Våningar: 3 Rum: 90 Hiss finns ej.
Dusch/wc, telefon och TV.
Hotellet ligger centralt.

Övernattningshotell Dag 3 - 4
Hotell Lappland

LYCKSELE, Sverige

Korpberget 1 921 42  LYCKSELE
0950 - 37000  
www.hotelllappland.se

Våningar:6 Rum: 206 Hiss finns.
Dusch/wc, telefon, TV, radio, hårfön. Rummen har separata sängar. På hotellet finns relaxavdelning, pool, bastu, restaurang och bar. Renoverat 2008.Centralt beläget och med gångavstånd till centrum.

Övernattningshotell Dag 4 - 5
Scandic Plaza

UMEÅ, Sverige

Storgatan 40, 903 26 Umeå
090-205 63 00 /plazaumea
www.scandic-hotels.se/plazaumea

Våningar: 14 Rum: 196 Hiss finns.


Övernattningshotell Dag 5 - 6
Clarion Hotel Winn

GÄVLE, Sverige

Norra Slottsgatan 9, 801 38 Gävle
026-64 70 00  
www.clarionwinngavle.se

Våningar: 3  Rum: 200 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön.