Hitta din resa

VÄRMLAND 4 DAGAR

 

Upplev Värmland i Maj! Då grönskar det fint i Rottnerosparken och Mårbackas park är ljuvlig med alla lökväxter som blommar. Lägg därtill utsikten utmed Fryken, vackert som en dag. Fler intressanta besök väntar. Vad sägs om Nobelmuseet, Lars Lerins konsthall och alla bilar i Mercedesladan. Det är som bäddat för härliga och trevliga dagar. Välkomna med till ”Ack Värmeland du sköna”!

 


 

Visa program

Dag 1 Hemorten - Karlstad

Vi lämnar hemorten för att åka mot Karlskoga och gör stopp för kaffe utmed vägen. Väl framme besöker vi Nobelmuseet där vi först börjar med lunch. Alfred Nobel är en av Sveriges mest kända personer utomlands tack vare Nobelpriset. I Björkholms Herrgård, som var Nobels bostad i Sverige finns flera av hans möbler, hans stora boksamling och andra tillhörigheter, som berättar om den stora uppfinnarens liv och arbete, kvar. Efter detta besök fortsätter vi de sista milen till Karlstad, belägen vid Vätterns norra strand. Karlstad är både residensstad och stiftsstad och även känd för att flera skalder har verkat här.  Stadens symbol, ”Sola i Kallsta”, är uppkallad efter en populär servitris för hennes glada och ”soliga” humör. Vi checkar in på det centralt belägna Hotell Scandic Winn och serveras alla tre kvällarna middag på hotellet. Från Småland 33 mil.

 

Dag 2 Utflyktsdag

Tillsammans med lokalguide får vi se och höra om Karlstad. Staden har liksom många andra svenska städer drabbats av flera bränder. 1865 fick staden till följd av detta en helt ny gatubild med ovanligt breda gator i ett rutmönster och ett mycket stort torg. Innan vi fortsätter vår resa ges tid för lunch på egen hand. Nästa besök blir på Alsters Herrgård, Gustav Frödings föräldrahem. Fröding var omtyckt för sina humoristiska och kritiska dikter och har jämförts med Bellman. Han var en välkänd profil i Karlstad, hade sitt stambord i matsalen på stadens stadshotell, drack punsch och hämtade här motiv till en rad av sina dikter. Vi blir mottagna av en guide som berättar om och visar oss det gamla hemmet. Många har säkert också hört talas om den världsberömde konstnären och författaren Lars Lerin, som tillsammans med Karlstads kommun skapade Sandgrund. Vi besöker detta museum och konsthall och får information om byggnaden. På 70-talet var den uppmärksammad för sin restaurang och för sitt danspalats där landets största dansband spelade fem dagar i veckan. Efter en dag med många intryck passar det bra att vara tillbaka på vårt centrala hotell. 2 mil.

 

Dag 3 Utflyktsdag

Vi sätter oss i bussen för att åka utmed sjön Fryken mot Sunne. Först stannar vi vid Rottneros, sagans Ekeby där vi fyller våra sinnen med intryck i skulptur- och blomsterparken. Vår guide berättar om skulpturerna och växterna i den kända parken. I Sunne äter vi lunch som serveras på Broby Gästgivaregård. Vi fortsätter den korta biten till Selma Lagerlöfs Mårbacka där en trevlig visning väntar.  Här har tiden stått stilla och vi finner nobelpristagerskans hem precis så som det såg ut då hon levde här. I den vackra parken kan vi bara strosa runt eller kanske besöka den lilla butiken. Här kan vi köpa en del av Selmas litteratur eller sätta oss en stund på caféet med sina inbjudande goda bakverk innan vi tar plats i bussen och återvänder till Karlstad och vårt hotell. 15 mil.

 

Dag 4 Karlstad – Hemorten

Vänern är nära och även Göta kanal i Sjötorp, en sommaridyll. Under högsäsong får orten besök av tusentals turister som vill uppleva atmosfären kring kanalen och slussarna. Vi får en stund att se oss omkring och möjlighet att ta en fika. Vi fortsätter till Lyrestad också beläget utmed kanalen och besöker unika Mercedesladan! En gedigen samling av Mercedesbilar med årsmodeller från 1950 till 2012. Här blir vi mottagna av Mercedes-Benz entusiasten som berättar om och visar oss den trevliga utställningen. I samlingen ingår även annat som tillhör ämnet och som väcker minnen från förr. Efter ett roligt besök och med den glädjande känslan av att gammalt faktiskt tillvaratas, åker vi till Hjo för att äta lunch. Lunchen är framdukad på Stampens Kvarn och som även bjuder på en härlig interiör i den gamla byggnaden som förr var en kvarn. Man malde i kvarnen fram till mitten av 1960-talet och som har anor från 1600-talet. Restaurangköketdrivs med el som produceras av vattnet från Hjo-ån som passerar kvarnens turbiner. Efter ett trevlig nostalgibesök och god mat kör vi in till Hjo centrum för en paus innan vi fortsätter de sista milen hem. 35 mil till Småland.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2017-05-31 8+ 5.220 kr G Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 3 övernattningar med frukost
 • Lunch dag 1, 3 o 4
 • Middag alla dagar
 • Entré och guide på Nobelmuseet
 • Entré och visning av Alsters Herrgård
 • Entré och visning på Rottneros Park
 • Entré och visning på Mårbacka Entré
 • Visning på Sandgrund, Lars Lerins konsthall
 • Besök på Mercedes Ladan
 • Reseledarservice

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 920:-
Tillägg avbeställningsskydd 100:-
Tillägg platsbiljett i bussen 100:-

 

Boende

Destinationshotell Dag 1 - 4
Scandic Hotel Winn

KARLSTAD, Sverige

Norra Strandgatan 9-11, 652 24 Karlstad
054-776 47 00  
www.scandichotels.se/Hotels/Countries/Sverige/Karlstad/Hotels/Scandic-Winn

Våningar: 5  Rum: 199  Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio, hårfön och strykjärn.